Kvinna sitter på en stol vid ett skrivbord och tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dyana Siles berätta om hur det var innan, under och efter hon fick sin adhd-diagnos. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Dyana bollades runt mellan vårdinstanser – fick diagnos efter egen remiss

Uppdaterad
Publicerad

Att kvinnor diagnostiseras med adhd senare än män har länge varit känt, men en ny studie kan nu visa en genomsnittlig skillnad på fyra år. Dyana Siles kämpade länge för att få hjälp och diagnostiserades till slut vid 35 års ålder.

– Det sägs att adhd kan försvinna eller bli lättare i vuxen ålder – om man får sin diagnos tidigt, säger hon.

I skolan hade Dyana Siles lätt för ämnen hon tyckte var intressanta, men mycket var också svårt. Hon fick ofta höra att hon ”kan om hon vill och om hon bara anstränger sig”.

– Det är nog det värsta man kan säga. Då vill man ju höra det igen och försöker leva upp till det, men så vet man att vissa saker inte går, säger hon.

Redan i tonåren kämpade Dyana Siles med psykisk ohälsa, i form av sömnproblem och ångest. Hon blev först feldiagnostiserad och bollades mellan olika vårdinstanser i tre år, innan hon till slut fick hjälp via en så kallad egenremiss att utredas för adhd.

– När jag fick diagnosen var det mycket jag förstod. Allt som gått fel tidigare i livet fick en förklaring, säger hon.

Vill att andra ska få hjälp tidigare

Dyana Siles anser att det är viktigt att diagnostiseras tidigt. Med hjälp av en anpassad skolgång i form av struktur och rutiner är det möjligt att få bättre förutsättningar att må bra som vuxen. Hon önskar också att personer utan adhd lär sig mer om diagnosen.

– Det sägs att adhd kan försvinna eller bli lättare i vuxen ålder – om man får sin diagnos tidigt ja. Då kan man ju få med sig verktyg in i vuxenlivet, säger hon.

Egenremiss

Det går att boka tid själv hos en specialiserad läkare i många av landets regioner. För att göra det krävs ibland att patienten skriver en egen anmälan där man berättar hur man mår och varför man söker vård. Mer information om detta finns på 1177.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.