I går kunde Expressen.se avslöja att dykföretaget Ocean X team med hjälp av isländska företaget iXplorer hittat ett ubåtsvrak utanför den svenska kusten. Fyndplatsen omgärdas av stort hemlighetsmakeri.
Man har inte velat berätta mer än att platsen ligger i Mellansverige, längs Östersjökusten, cirka 2 750 meter från land i ett område med viss sjötrafik.
Hittades utanför Upplandskusten
När SVT Nyheter Uppsala pratar med Peter Lindberg, dykare och en av grundarna till Ocean X Team, preciserar han sig något närmare.
– Ja, det är inte fel att påstå att fyndet är gjort utanför Upplandskusten.
Men mer vill Lindberg inte avslöja. Annat än att fyndet inte överraskade, men ändå förvånade.
– Vi anade ju att det skulle kunna finnas där, men när vi hittade det och inte kunde identifiera tornet och hittade kyrilliska bokstäver på skrovet blev vi lite överrumplade. Vi är inte säkra på vad det är vi faktiskt har hittat.
Kan vara en ”catfish”
Flera experter har uttalat sig om vad det är man tror att Ocean X Team har hittat, och de allra flesta experterna lutar åt att det är en rysk ubåt från första världskriget, en så kallad catfish.
– Det stämmer bra överens med detaljerna på ubåten, säger Per Andersson, före detta medlem i ubåtsanalysgruppen till Expressen.se.
Nästa steg i projektet är att ta en närmare titt på vraket.
– Vi planerar fler dykningar till helgen. Vi kommer att gå ned med dykare och försöka få en bättre bild av vad det är för ubåt, säger Peter Lindberg.
Gjort liknande fynd
Ubåtsfyndet är inte det första spektakulära vraket som Ocean X team och Peter Lindberg har gjort.
1992 hittade man en amerikansk B17-bombare utanför den svenska östkusten, och 1998 bärgade man skonaren ”Jönköping” utanför Åland. Ombord på skeppet fanns bland annat 2 400 flaskor champagne som gick under klubban på den anrika auktionsfirman Christie's i London.
Men frågan är om inte mediestormen efter Ubåtsfyndet slår alla tidigare rekord för Peter Lindberg.
– Det är lite svårt att hantera, vi måste rida ut den här första mediestormen för att kunna klara av att ladda om och gå vidare i projektet, säger Peter Lindberg till SVT Nyheter Uppsala.