Efter Attendofusket: Nu vill S förändra hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Upphandling istället för fri etablering. Det är ingången när Socialdemokraterna vill se över Uppsala kommuns system för hemtjänstmarknaden.

– Kommunen behöver ha en större kontroll och mer ordning och reda, säger Eva Christiernin (S), ordförande i äldrenämnden.

P4 Uppland var först med att rapportera om att kommunen vill se över nuvarande system. Partierna är dock inte eniga om hur det bör gå till.

Vänsterpartiet vill se en hemtjänst helt i kommunal regi. Socialdemokraterna öppnar för privata aktörer men förespråkar ett upphandlingssystem medan Kristdemokraterna och Moderaterna vill att man behåller samma system som idag, men med hårdare kontroller.

Kommunvalet 2022 Uppsala

– Vi behöver ha en bättre hemtjänst i Uppsala. Vi har i grund och botten ett bra system men vi behöver ha en bättre uppföljning av aktörerna som etablerar sig, säger Jonas Segersam (KD), kommunalråd.

Brukaren väljer själv

I dagsläget har kommunen ett så kallat LOV-system, det vill säga lagen om valfrihet. Det innebär att brukaren själv får välja bland hemtjänstleverantörer och att företag och ideella organisationer fritt kan etablera sig på marknaden – så länge man uppfyller kraven.

– Om man uppfyller de krav som kommunen ställer, samt accepterar den ersättning som kommunen sätter för att nå upp till dessa kvalitetskrav så antas man. Dessutom behöver alla företag ha tillstånd från Ivo (inspektionen för vård och omsorg, reds. anm.) sedan några år tillbaka, berättar Thomaz Ohlsson, handläggare vid Sveriges kommuner och regioner.

Stora kommuner som har systemet

163 av landets kommuner tillämpar LOV och hemtjänst är det vanligaste området man använder det inom.

– Det är primärt större kommuner som har LOV vilket innebär att ungefär 75 procent av Sveriges befolkning bor i en kommun med ett sådant system, Thomaz Ohlsson.

Äldrenämndens arbetsutskott sammanräder under torsdagen. Då kommer man att fatta beslut om en utredning ska titta närmare på att byta system för hemtjänsten i Uppsala. Ett nämndbeslut kan, i så fall, fattas i nästa vecka.

Lagen om valfrihet

  • Den 1 januari 2009 trädde lagen om valfrihetssystem (LOV) i kraft.
  • Lagen är ett alternativ till lagen om offentlig upphandling (LOU).
  • Den reglerar vad som gäller för kommuner och landsting som vill konkurrenspröva kommunala verksamheter.
  • Valet av vård- och omsorgstjänster överlåts till brukare eller patient.
  • Alla får samma ersättning av kommunen/landstinget för samma verksamhet.
  • Det är frivilligt för kommuner att införa valfrihetssystem men obligatoriskt för regionerna inom primärvården

Källa: TT och Upphandlingsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet