Lisa Thörn, vd Uppsala citysamverkan hoppas att kunderna ska hitta tillbaka till cityhandeln. Foto: Tor Röjerås

Nytt hopp för cityhandeln efter regeringens besked

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas cityhandel har drabbats hårt av coronavirusets konsekvenser och de särskilda restriktionerna har förvärrat situationen ytterligare. Nu kan räddningen komma i form av förlängt stöd från staten.

– Det här beslutet är jättevälkommet, säger Lisa Thörn, vd Uppsala citysamverkan.

Regeringen beslutade vid pandemins början att företag som drabbats ekonomiskt av coronaviruset skulle kunna korttidspermittera personal för att spara pengar. Man gavs även möjlighet att söka ett omställningsstöd för att få ersättning för inkomst man förlorat till följd av pandemin.

Planen var att möjligheten att korttidspermittera skulle försvinna vid årsskiftet, men i dagarna har man beslutat att förlänga både möjligheten att få omställningsstöd och till att korttidspermittera personal. För handeln i Uppsala gör det här stor skillnad, i synnerhet efter att man införde de särskilda restriktionerna i oktober.

Coronaviruset i Uppsala

– Det innebär att fler verksamheter kan överleva en längre tid. De särskilda restriktionerna slog hårt mot handeln eftersom man sa att man inte skulle vistas i offentliga miljöer, butiker och gallerior. Vi var först i Sverige med de här restriktionerna och vi märkte redan den första helgen att vi hade stora tapp jämfört med resten av landet, säger Lisa Thörn, vd Uppsala citysamverkan.

Vill minska smittspridning

Likt andra företag som jobbar med kundkontakt är dagens situation en svår balansgång för butikerna i centrala Uppsala. Dels så behöver man kunder för att verksamheten ska överleva men man måste också ta sitt ansvar för att minska smittspridningen.

– Det är svårt att prata om utbudet och att man ska ta sig ned på stan och stötta våra verksamheter. Det vill vi ju så klart men vi vill absolut inte riskera människors hälsa. Det handlar om smittspridning och den vill vi ju minska, säger Lisa Thörn.

Försöker hitta lösningar

Företagen med butiker i stadskärnan har enligt Lisa Thörn hittat på flera kreativa lösningar för att kunna fortsätta bedriva handel på ett mer smittsäkert sätt, bland annat har man utökat möjligheterna att beställa varor på nätet för att sedan hämta ut dem i butik.

– Verksamheterna är otroligt kreativa, de har bland annat erbjudit hemkörning och möjlighet att betala utanför butikerna. Jag tror att man inför julhandeln kommer att få se ännu fler kreativa lösningar, säger Lisa Thörn.

Korttidspermittering – arbetsbefriad med lön

Korttidspermittering eller  korttidsarbete innebär att en anställd kan gå ner i arbetstid och samtidigt behålla en stor del av lönen (cirka 90 procent). Arbetsgivaren och staten delar på lönekostnaden, där staten står för den större delen.

Korttidspermittering används för att kunna behålla jobb i svåra tider. Att korttidsarbete är aktuellt just nu hänger ihop med att flera branscher, som t ex restaurang- och hotellbranschen, har det mycket tufft med lönsamheten med anledning av coronapandemin.

Källor: Unionen och Företagarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet