Foto: Magnus Hellström/SVT

Färre spelkunder – då blir paketen räddningen

Uppdaterad
Publicerad

Vi handlar på nätet som aldrig förr, det märks inte minst hos tobaks- och spelhandeln. Leveranserna är räddningen när spelbesöken går ner och nu förbereder man sig inför en anstormning av paketleveranser vid Black Friday och inför julhelgen.

På Årsta Travcafé i Uppsala är det en strid ström av folk som ska hämta ut sina paket.

– Det är mycket tack vare paketleveranserna som vi kan hålla oss flytande. Jag tror inte att vi hade klarat oss annars, säger Gabi Butros, ägare av Årsta Travcafe.

Coronaviruset i Uppsala

Det är färre spelkunder hos Gabi Butros sedan coranapandemin slog till. Men pakethanteringen väger delvis upp de förlorade intäkterna för spel- och tobakshandel. Under den stundande shoppingdagen Black Friday och julhelgen väntas ökningen av paketleveranser bli ännu större och nu pågår förberedelserna inför kommande anstormning.

– Vi kommer få in så mycket paket att vi knappt kommer att kunna gå här inne i butiken. Jag tänker försöka sälja ut så mycket jag kan av lagret, så vi får plats, säger Gabi Butros.

I videon hör du mer från Gabi Butros och Årstabor.

E-handeln blomstrar under corona

Under andra kvartalet 2020, då coronapandemins första våg slog mot landet, växte e-handeln med 49 procent.

Störst efterfrågan var det på dagligvaror, därefter apotekartiklar och sedan hemelektronik.

77 procent näthandlade, jämfört med 70 procent samma period förra året, och allt fler handlade mer frekvent.

Allt fler äldre handlade på nätet, och apoteksvaror är populärast bland dem.

Under september ökade e-handlen med 14 procent jämfört med samma månad förra året, den lägsta noteringen sedan pandemins början.

Värt att påpeka är att den andra coronavågen då ej ännu hunnit ta fart.

Källa: Postnord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet