• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Felskyltningen har skett vid hissarna i det nybyggda 100-huset på Akademiska sjukhuset. Foto: SVT

Felskyltning på Akademiska kostade över 200 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala ska ha gett sitt godkännande till en skyltning vid hissarna i Akademiskas nybyggda 100-hus, utan att sjukhuset medverkat. Händelsen har lett till en intern konflikt, rapporterar P4 Uppland.

– Vi ser allvarligt på situationen och ska gå till grund och botten med vad som har hänt. Det verkar som en miss i kommunikationen, säger Thomas Thunblom, tillförordnad regiondirektör i Uppsala.

Bakgrunden till konflikten är en strid om färger och skyltning i 100-huset, som ska ha pågått mellan Akademiska sjukhusets projektgrupp och Region Uppsalas förvaltning kultur och bildning. Regionen ska ha sagt ja till skyltning för 211 000 kronor, utan sjukhusets godkännande. Det eftersom att en skyltning för 35 000 kronor redan genomförts, enligt uppgifter från P4 Uppland.

Framtidens Akademiska

Regionen tar på sig kostnaden

Kultur och bildning tar på sig kostnaden för felskyltningen, men projektgruppen anser att den bör tas bort eftersom att skyltningen inte går i linje med sjukhusets grafiska profil.

– Vår primära uppgift är att se till att sjukhuset är tillgängligt för alla.  Det handlar exempelvis om att ha skyltar som våra besökare känner igen, gör det lätt att hitta och som är anpassade för personer med funktionsvariationer, säger Thomas Thunblom.

Åtgärder kommer att behövas

Därför menar Thomas Thunblom att åtgärder kommer att behöva vidtas – vilket innebär ytterligare kostnader.

– Med tanke på det jag nämnde om tillgängligheten så måste vi rätta till felet. Min förhoppning är att vi kan göra det till en så låg kostnad som möjligt.

Hur gör ni för att undvika att något liknande händer i framtiden?

– Vi får dra lärdom av detta och det viktiga är att det inte händer igen, säger Thomas Thunblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet