Det var på måndagen som styrgruppen för Framtidens Akademiska sjukhus tog beslutet att vattnet i 100-husets ledningar inte längre utgör ett hinder för inflyttning.
– Det känns bra att äntligen ta hela huset i besittning, säger Hans- Olov Hellström, biträdande sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset.
Det var i mars i år som problemen med vattnet upptäcktes och i augusti intensifierades arbetet med att få bukt med mikroorganismerna. Dessa kunde utgöra ett hot för extra känsliga patienter som ska vårdas i 100-huset.
Agregat förvärrade problem
Genom systematisk spolning och en avstängning av de så kallade UV-agregaten har vattenkvaliteten förbättrats – och är nu alltså så bra att patienter, personal och utrustning kan flytta in.
Det stora felet som drev på tillväxten av mikroorganismer var enligt Hans-Olov Hellström att UV-agregatet var för starkt och bidrog till mer mikrooragnismtillväxt i stället för att hålla den i schack.
”Vattenkvaliteten är bra”
– De åtgärder som gjorts har gett effekt och vattenkvaliteten är bra och uppfyller de krav som Livsmedelsverket ställer, säger Hans-Olov Hellström.
Enligt vad SVT Nyheter Uppsala erfar har kostnaden för provtagning, spolning och expertråd kostat region Uppsala cirka 15 miljoner kronor.