Flera i personalen som jobbar i 100-huset föredrar vatten i flaska framför kranvattnet. Foto: SVT

Personal dricker patienters flaskvatten – vill undvika kranvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Helt okej att dricka kranvattnet i 100-huset – om du inte har nedsatt immunförsvar. Det är budskapet som gått ut från sjukhusledningen vid Akademiska sjukhuset. Men alla i personalen känner sig inte bekväma med det. Vid anställdas skärmar står flaskvatten, som köpts in för patienter.

När vi passerar ett arbetsställe, där personal flyttat in, syns det tydligt att flaskorna som köpts in för patienters räkning också konsumeras av anställda.

– Jag tror att det handlar om en oro, säger Mitch Otterberg röntgensjuksköterska och skyddsombud.

Framtidens Akademiska

Han bekräftar att det finns personal som dricker ur flaskorna, som i första hand är avsedda för patienterna.

Tjänligt men med anmärkning

Hans-Olov Hellström, biträdande sjukhusdirektör, blir förvånad när han får höra om att det händer.

– Vi har informerat om att vattnet är tjänligt men med anmärkning. Det är okej ur livsmedelssynpunkt. Hur patienter med nedsatt immunförsvar reagerar vet man inte och därför tar vi det säkra före det osäkra, säger Hans-Olov Hellström, som själv dricker kranvatten.

Men kan du förstå att hela situationen kan kännas konstig ur personalens synvinkel – med ett hus som bara är fyllt till hälften och anslag på toaletter som kan uppfattas som varningar för vattnet?

– Det är helt onödigt att dricka flaskvatten, men det är svårt att hindra att folk känner sig osäkra. Sen kan det finnas folk som har nedsatt immunförsvar, och det är en annan sak.

Ni kommer inte gå på personal som dricker patienternas vatten?

– Nej.

Flaskor ett arbetsmiljöproblem?

Anna Åström är huvudskyddsombud för Vårdförbundet i Uppsala län. Hon ser flaskorna vid datorer och känslig utrustning som ett arbetsmiljöproblem. Hon menar att det finns en risk att vatten spills ut över känslig utrustning. Hon tycker heller inte att det är optimalt att ett hus används där inte alla funktioner finns.

– Du måste kunna jobba på en arbetsplats där du kan använda alla tillgångar i huset.

– Jag förstår inte hur flaskor vid känslig apparatur kan vara ett arbetsmiljöproblem. Att flaskor inte ska finnas där borde vara en självklarhet. För mig handlar det om slarv, inte ett arbetsmiljöproblem, säger Hans-Olov Hellström.

Men han delar uppfattningen att det har sina sidor att jobba i ett hus som inte är 100 procent funktionellt.

– Vi hade förväntat oss inflyttning 1 februari. Det här är väldigt tröttsamt, att huset aldrig blir klart, och sliter hårt på vår personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet