Nu finns finansiärer för Uppsala Eventcenter som ska byggas i Gränby. Foto: Arkitektritning

Finansieringen klar för ny arena

Uppdaterad
Publicerad

I mars godkände kommunen detaljplanen för Uppsala Eventcenter i Gränby.

Men pengarna saknades. Nu verkar finansieringen vara löst.

– Det är glädjande och ett styrkebesked för vårt växande Uppsala att finansiärer är beredda att göra denna stora och långsiktiga investering i en ny arena, säger Marlene Burwick (S).

Många år har passerat sedan tanken på en stor evenemangsarena väcktes i Uppsala.

Nu verkar ett stort steg har tagits mot ett förverkligande. I dag presenterade Uppsala kommun och projektbolaget Uppsala Eventcenter en avsiktsförklaring att bygga evenemangsarenan.

Arenan i Gränby

– Vi har kämpat för det här länge och tror att det här är nödvändigt och en bra typ av infrastruktur för Uppsala som växer så snabbt. Vi behöver en mötesplats för allt och alla, för små och stora upplevelser. Det är mycket vi går miste om, alltifrån melodifestivaler till gigantiska konferenser och mässor och annat. Nu har vi chans att få dem hit och det känns stort, säger en glad Staffan Littmarck, projektledare för Uppsala Eventcenter.

800 miljoner kronor

Kostnaden är beräknad till 800 miljoner kronor, och Uppsala kommun går in och delfinansierar med 150 miljoner. Dessutom åtar sig Uppsala kommun att hyra tid i arenan för 15 miljoner kronor/år i 25 år.

– Det innebär ett långsiktigt åtagande, men det är ett viktigt åtagande. Det fyller en viktig funktion för idrotten,  det är det som är kommunens del av den här finansieringen, säger Marlene Burwick (S) som är kommunstyrelsens ordförande.

Projektledare Staffan Littmarck och kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S). Foto: Ramin Takamoli/SVT

Även byggbolaget NCC och Samhällsbyggnadsbolagen i Norden AB (SBB) är med som tänkta finansiärer och entreprenörer i projektet.

6.500 publikplatser på idrott

I förarbetet planeras arenan ta 6.500 vid idrottsevenemang, och vid andra evenemang (konserter etc) har man räknat med 7.500 publikplatser.

Placeringen är tänkt vid Gränby.

– Jag är jätteglad i dag. Det är en långsiktig och stor investering i en ny arena och i ett växande Uppsala. Det innebär nya jobb och tillväxt, fler besökare och förhoppningsvis många nya spännande idrotts- och kulturupplevelser för oss Uppsalabor, säger Marlene Burwick (S).

Kan stå klar 2018

Nu går projektet in i en intensivare fas. I januari planerar kommunfullmäktige att fatta beslut om detaljplanen. Byggtiden beräknas till mellan 22-24 månader, så om allt går på räls så skulle Uppsala Eventcenter kunna stå färdigt i slutet på 2018.

– Äntligen går vi i mål med något som vi har kämpat länge för. Att få en arena som kan ta emot evenemang som Melodifestivalen eller EM- och VM-turneringar kommer att bli ett betydande tillskott för besöksnäringen och idrotts- och kulturlivet i hela kommunen, säger kommunalråd Fredrik Ahlstedt (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arenan i Gränby

Mer i ämnet