Ungdom i skolmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har många barn där vi är oroliga för att de kan rekryteras in i kriminell aktivitet” – chefen för Uppsala ungdomsjour berättar om hur de stoppar barnens gängkriminella aktivitet. Foto: JESSICA GOW / TT

Fler barn vill lämna gängen: ”Samtalen handlar om att man inte vill dö”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens våldsdåd i Uppsala har blivit en ”väckarklocka” för många barn som befinner sig i den gängkriminella miljön. Nu vill allt fler lämna, enligt chefen för Uppsala ungdomsjour Hilde Wiberg.

– Vi har sett ett ökat önskemål om att få stöd de senaste dagarna, säger Hilde Wiberg.

Flera av den senaste tidens våldsdåd misstänks ha begåtts av barn under 18 år. En av de häktade för mordet på en 60-årig kvinna i Gränbyområdet förra veckan är till exempel en 15-åring från Västsverige, och en 17-åring är misstänkt för skottlossningen i Stenhagen natten till onsdag.

Läs en summering av den senaste tidens våldsdåd i Uppsala här.

Våldsvåg i Uppsala

Som hjälp för unga som vill lämna den gängkriminella miljön finns Insatsteamet som är en verksamhet inom socialtjänstens ungdomsjour.

– Vi jobbar med unga kriminella mellan 16-29 år som vill lämna och få hjälp med en livsstilsförändring. Alla som sträcker ut handen ska få stöd, säger Hilde Wiberg.

Brist på förtroende

Det första och viktigaste Insatsteamet gör när de möter en ung gängkriminell är att bygga en relation.

– Vi vet att många av dem som har befunnit sig i kriminalitet länge inte har förtroende för vuxenvärlden och myndigheter, vi måste bli medvandrare i en livsstilsförändring, säger Hilde Wiberg.

Men även om man är yngre än de 16 år fyllda som är kriteriet för Insatsteamets hjälp står Ungdomsjouren till förfogande.

– Är man så pass ung så kan man vända sig till skolan och be att få tala med någon från socialtjänsten. Vi på Ungdomsjouren har fältsekreterare och socialarbetare i skolmiljöer, fritidsgårdar och ute på fält – vi kan hjälpa dig vidare, säger Hilde Wiberg.

Uppsala kommun har även en avhopparverksamhet för personer över 18 år som vill lämna kriminalitet.

Insatsteamet

Insatsteamet är en verksamhet inom Uppsala ungdomsjour.

Insatsteamet stöttar och hjälper personer som är 16–29 år och befinner sig i kriminalitet. De hjälper dem som vill göra en livsstilsförändring och lämna ett kriminellt liv bakom sig.

Den som får hjälp av Insatsteamet har nätverksmöten varje månad där representanter från till exempel polisen, skolan och socialtjänsten kan vara med.

Kontakta insatsteamet@uppsala.se om du är mellan 16- 29 och vill ha hjälp eller stöttning.

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet