Läget på Akademiska sjukhusets neonatalavdelning är värre än någonsin inför sommaren. Det medför att risken ökar att för tidigt födda barn kan behöva föda på andra sjukhus, eller till och med utomlands.
– Jag ger vården ett underbetyg, man tycker ju ändå att svensk sjukvård ska kunna ta hand om sina egna medborgare, säger Erik Norman, sektionschef på neonatalogin, till SVT Nyheter Uppsala.
Svårt att rekrytera
Tidigare har kapaciteten på neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset varit 20 platser. Men på grund av sjuksköterskebrist finns det nu bara 16 platser. Enligt Erik Norman är det svårt att rekrytera till akut- och intensivvårdsverksamheter.
– Det handlar nog mycket om att det är ett dygnet runt-jobb. Det påverkar en avdelning som denna väldigt mycket, eftersom vi har lika stort personalbehov dygnet runt, året runt. Har vi inget inflöde av ny personal blir det naturligtvis väldigt kämpigt för dem som är kvar, säger han.
Planerar att krympa platserna
Kapaciteten kan också komma att krympa ytterligare. Enligt P4 Uppland diskuterar en arbetsgrupp på sjukhuset att gå ner till 12 platser i sommar. Det är färre än vad det någonsin har varit på Akademiska sjukhuset, enligt Erik Norman.
– Vi skulle behöva betydligt fler sjuksköterskor och en del undersköterskor för att komma upp i den kapacitet vi önskar, för det vårdbehov vi ser finns, säger han.
I värsta fall kan avdelningen tvingas hänvisa patienter till Finland.
– Vårdas man i Åbo som svensk, kommer man uppleva att man är långt hemifrån, och man kan ha kommunikationsproblem på grund av språket. Framförallt avståndet till sitt hem och sitt nätverk tror jag att föräldrarna kommer reagera mycket på, säger Erik Norman.
Ska se över arbetsmiljön
De nya arbetstidsmodellerna för avdelningens personal möttes med stort missnöje i höstas, och flera sjuksköterskor hotade då med uppsägning.
– Med tanke på att vi kunde rekrytera 15 nya sjuksköterskor till verksamheten innan diskussionen om de nya arbetstidsmodellerna började, och att vi därefter inte har kunnat rekrytera någon, så gör jag bedömningen att det har spelat stor roll för möjligheten att rekrytera personal, säger Christophe Pedroletti, verksamhetschef Akademiska barnsjukhuset.
Enligt verksamhetschefen ska sjukssköterskornas arbetsvillkor och arbetsmiljö nu ses över.
– Vad vi kommer att hamna i för arbetsvillkor framgent återstår att se.
Erik Norman menar att risken att skicka fler till Finland är ett underbetyg för hela vården, hur ser du på det?
– Jag håller med honom om detta, det är inte bra att vi har hamnat här. Men vi måste säkerställa en god vård även i den här situationen.