En jägare i en mörk jacka och orange keps äter korv gjord på vildsvin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler vildsvin ska bli mat – det är intentionen från Livsmedelsmedelsverket, som ger grönt ljus för direktförsäljning av vildsvin till restauranger och privatpersoner. Foto: Mats Hedström/SVT

Fler vildsvin på tallrikarna – efter Livsmedelsverkets nya regler

Uppdaterad
Publicerad

Nya regler gör det enklare för vildsvinsjägare i Uppland och resten av landet. Nu får de själva sälja köttet till restauranger eller privatpersoner.

Tidigare var jägarna tvungna att antingen äta köttet själva eller sända det till en vilthanteringsläggning.

Jägare beskrev processen som omständlig och en bidragande faktor till att inte fler vildsvin skjuts.

Men från och med 4 november kan jägare, efter att ha gått två kurser, själva sälja köttet till butiker, restauranger eller privatpersoner.

– Att fler jägare kommer att vara ute mer, det ser jag som troligt under det kommande året när det här har fått sätta sig, säger Johan Gustafsson, ansvarig för viltmat vid Jägareförbundets avdelning i Uppsala län.

”Hoppas kunna hjälpa jordbrukarna mer”

Enligt honom syns en ökning av vildsvinsstammen i delar av Uppsala län. Förhoppningen är att en ökad jakt ska minska skadorna från vildsvinens bökande efter mat.

– Vi hoppas kunna hjälpa jordbrukarna mer, säger Johan Gustafsson.

Liksom tidigare måste vildsvinen testas för bland annat trikiner, och beroende på var det är skjutet, för höga halter av cesium.

I klippet: Följ med ut i skog och mark och hör vad jägareförbundet tror att de nya reglerna kommer att leda till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.