Foto: TT

Bekräftat fall av brittiska coronaviruset i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har smittats av det brittiska coronaviruset i Uppsala. Det bekräftar smittskyddsläkare vid Region Uppsala, Johan Nöjd för SVT Nyheter Uppsala.

En person som SVT pratat med har varit smittad av den nya virusvarianten, men säger sig inte ha besökt Storbritannien under den senaste tiden.

Johan Nöjd anser inte att ett bekräftat fall, där man inte varit i Storbritannien eller varit i kontakt med någon som varit det, i sig är så allvarligt:

– Det är ju de potentiella implikationerna som man är orolig för. Ovissheten, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Coronaviruset i Uppsala

En uppgiftslämnare skriver till SVT att han varit smittad av den brittiska varianten av coronaviruset, och nu tillfrisknat. Enligt honom ska det röra sig om fyra till fem personer fler i Uppsalatrakten som burit, eller bär på den nya virusvarianten.

Ingen av de personer som smittats har enligt uppgiftslämnaren varit i Storbritannien, eller varit i kontakt med någon som varit där under den senaste tiden, enligt deras egna uppgifter.

”Vet inte än var viruset är upphämtat”

Till SVT säger smittskyddsläkare Johan Nöjd att han tror att det rör sig om en eller två stycken, men att uppgiftslämnarens uppgifter kan stämma.

– Det rör sig bara om ett fall just nu. Och det man kan säga är lite obehagligt är att det är en person som inte varit på en resa till Storbritannien. Så man vet inte än var det där viruset är upphämtat från någonstans, säger Johan Nöjd.

Så det rör sig inte om någon samhällsspridning i Uppsala?

– Man vet ju inte. Det kan vara en samhällsspridning som vi bara snuddar vid. Vi kanske hittar ett till fall, sedan flera längre fram. Vi fick ju reda på det här först i dag. Det går inte så fort det här, det kommer att dröja några dagar innan vi vet mer. I den här situationen vet vi inte var viruset kommer ifrån och då är det svårt att säga vad det blir.

Bör Uppsalabor vara extra vaksamma nu då? 

– Jag vet inte. Det är ju ett stickprov som är positivt. Om det är en slump eller att stickprov från Stockholm är positiva imorgon, det vet vi inte. Ingenting i det här kommer att bli bättre innan man vaccinerat en stor del av befolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet