Strax innan jul anmäldes under cirka en veckas tid sex fall av inbrott, stöld och skadegörelse på skolor och förskolor i Uppsala. På en skola krossades flera fönsterrutor och en okänd mängd gods stals. I en annan skola tog sig en eller flera gärningspersoner in och stal 16 datorer. På ytterligare en skola upptäckte en anställd att någon tänt eld på ett papper inne på en toalett.
– Vi ser ett problem med inbrott och stöld på skolor, och det arbetar vi aktivt med att förebygga, säger Anders Fridborg, säkerhetschef vid Uppsala kommun.
Kan kommunen göra mer för att förebygga brott på skolor?
– Det går alltid att göra mer. Samtidigt är det en avvägning när vi pratar skolmiljö, eftersom vi måste hitta en balans mellan att vidta åtgärder och att skolan ska vara en del av ett öppet samhälle, säger Anders Fridborg.
En del skolor frekvent utsatta
Uppsala kommun Skolfastigheter hjälper skolverksamheter att öka säkerheten och skydda sig mot brott. De har hand om 134 förskolor, grundskolor och gymnasieskolor kommunen, och ser att vissa skolor är mer utsatta än andra.
– En del skolor hör återkommande av sig till oss och vill förbättra säkerheten. Högstadieskolorna är mest utsatta, säger Mikaela Lindqvist, säkerhetsansvarig på Skolfastigheter.
Exempel på förebyggande åtgärder är att stärka skolornas skalskydd – alltså dörrar, fönster och larm. Även ökad belysning, borttagning av vegetation och ronderande bevakning. Exakt hur mycket pengar som inbrott och skadegörelse kostar kan Uppsala kommun inte säga.
– Men kostnaden för krossade fönsterrutor har de senaste åren kostat kommunen i genomsnitt cirka 1,3 miljoner, säger Mikaela Lindqvist.