• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

FAKTA: Vad är förlossningsskador?

Uppdaterad
Publicerad

I videon förklarar vi vad förlossningsskador är på 50 sekunder.

Mellan 4.000 och 5.000 kvinnor får en diagnoserad analsfinkterskada varje år, alltså de allvarligare bristningarna, men mörkertalet är stort.

Enligt Eva Uustal, som är expert på förlossningsskador, kan kvinnor med förlossningsskador uppleva olika problem i vardagen, till exempel:

  • Man upplever en tyngdkänsla i de nedre regionerna, det känns som att allt ska ”ramla ut”.
  • Man drar sig för att hoppa eller träna, och får smärtor i underlivet för att man går runt och kniper sin bäckenbottenmuskulatur.
  • Man har sexuella bekymmer, man känner sig vid och känner inte igen sitt underliv.
  • Det är svårt att använda tampong, mensen rinner bredvid eller man kan inte använda menskopp.
  • Så småningom kan man få svårigheter med att behålla urinen eller att avföringen stockar sig i den mjuka väggen mellan slidan och ändtarmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet