Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På SVA vill man gärna att allmänheten skickar in fästingar, för att ha koll på vilka typer av fästingar som finns i Sverige. Foto: Laura Leskinen/SVT

Han tar emot hela Sveriges fästingar: ”Väldigt uppskattat”

Publicerad

En fästingart som inte upptäckts i Sverige tidigare har kunnat identifierats på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala. Det tack vare aktiva medborgare som skickat sina fästingfynd till myndigheten.

– Det är viktigt att vi vet vilka fästingar vi har i Sverige, eftersom nya arter kan ta med sig nya sjukdomar, säger parasitologen Anton De Jong.

Hundratals fästingar analyseras årligen på Sveriges veterinärmedicinska anstalt för att upptäcka nya arter och sjukdomar. De flesta skickas in till myndigheten av vanliga medborgare.

– Vi får in många fästingar, det är väldigt uppskattat, säger Anton De Jong.

Allmänheten kan även skicka bilder på ovanliga och vanliga fästingar till SVA, och därför hittades en individ i Upplands Bro förra året – den brokiga fårfästingen, eller Dermacentor marginatus som är det vetenskapliga namnet.

I klippet: Det behöver du veta om brokiga fårfästingen.

Nya fästingar på ingång

Nya fästingar kommer oftast med djur in till Sverige. Till exempel kan en brokig hundfästing, släkting till brokig fårfästing, följa med när man tar med hunden på en semesterresa i södra Europa.

– Än så länge är de här nya arterna bara på besök, men om klimatet blir varmare och torrare så kan de börja etablera sig här så småningom, säger Anton De Jong.

Båda arter kan bära på allvarliga sjukdomar, som olika typer av virus. Än så länge har inga av de ovanliga fästingar som hittats i Sverige och analyserats av SVA burit på någon sjukdom.

TBE och borrelia fortsatt största hotet

Trots att forskarna på SVA gärna vill ha koll på nya arter och de sjukdomar de bär, menar Anton De Jong att allmänheten inte ska oroa sig för de exotiska sjukdomarna.

– Det är viktigt att sjukvården vet vilka fästingsjukdomar som kan finnas i Sverige, men det största problemet i Sverige är fortfarande TBE och borrelia, säger han.

Anton De Jong uppmanar allmänheten att rapportera ovanliga fästingfynd till SVA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.