Kvinna vid skrivbord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om vilka för- och nackdelar som Teresa Haake på ABF i Uppsala ser med kortare arbetsdagar. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Här får de full lön för sex timmars arbetsdag

Uppdaterad
Publicerad

Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Det är sedan årsskiftet verklighet på ABF:s kontor i Uppsala län.

– Jag är mycket piggare när jag kommer hem, säger verksamhetsutvecklaren Teresa Haake.

Genom att dela upp medarbetarna i arbetslag och ge dem större frihet att lägga upp sin arbetstid har Arbetarnas Bildningsförbund, ABF, i Uppsala län lagt om sitt arbetssätt. Nu jobbar alla sex timmar per dag istället för åtta.

– Det är klart att det var ett stresspåslag i början. Men min känsla är att alla mår lite bättre nu, säger Peter Erickson, ombudsman på ABF i Uppsala län.

Får sämre löneutveckling

Bakgrunden till omorganisationen är att studieförbunden i Sverige får mindre pengar när regeringen skurit ner på deras stöd med en tredjedel. Men istället för att säga upp personal har ABF i Uppsala valt en annan väg. De anställda får samma lön som tidigare fast de förväntas jobba färre timmar.

Ni möter minskat anslag med att förkorta personalens arbetstid – hur går det ihop?

– Det går ihop på så vis att personalen i solidaritet med arbetsgivaren, ABF, sade att de avstår en del av löneutvecklingen under avtalsperioden, säger Peter Erickson.

I klippet: ” Har börjat träna” – så fungerar sex timmars arbetsdag i praktiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.