Barn i pappas knä med ett leksaksdjur i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Se Allan, 14 månader, som deltar i jättestudien på plats i Barn- och babylab vid Uppsala universitet. Foto: David Rydell/SVT

Här studeras barns skärmtid i unik jättestudie i Uppsala – tills de är 16 år

Uppdaterad
Publicerad

Hur påverkas barns hjärnor av skärmar? Och vilka faktorer kan kopplas till ett problematiskt skärmanvändande i framtiden? Det är några av frågorna som nu studeras vid Barn- och babylab på Uppsala universitet.

När Allan, 14 månader, kommer till Barn- och babylab ska hans ögonrörelser mätas för att se hur han reagerar på olika saker på en skärm. Han är ett av barnen som ska följas under många år via bland annat tester och frågeformulär. Forskarna hoppas kunna följa tusen barn i studien.

– Det är bra att veta i framtiden vad det har för påverkan på våra barn med alla skärmar, säger Daniel Gozzi, Allans pappa.

Hjälpt Folkhälsomyndigheten

En av forskarna bakom studien är Pär Nyström, och han har suttit med i en expertgrupp som hjälpt Folkhälsomyndigheten med deras nya rekommendationer för barns skärmanvändning.

– De har sammanfattat komplexa saker på ett enkelt sätt, säger Pär Nyström.

Men er studie är klar om 16 år, behövs det inte ett resultat innan dess?

– Det är klart att man vill ha resultat så snart som möjligt och vi kommer att ge det löpande. Samtidigt får vi inte presentera för tidigt heller så att det blir osäkert utan vi vill verkligen veta nu, vad är det som gäller.

I videon: ”Det här är bättre än babblarna” – Se hur testen går till i labbet i Uppsala.

Unik jättestudie vid Uppsala universitet

Barnen börjar följas redan vid sex månaders ålder.
Målet är att 1000 barns utveckling ska följas under sexton år.
Studien startade förra hösten.
Målet är att se om barnens tidiga erfarenheter och förmågor har ett samband med deras utveckling.
Studien görs dels på plats på Uppsala barn- och babylab och via frågeformulär där föräldrar får svara på frågor kring barnens skärmtid.
Det som studeras är bland annat barnens uppmärksamhet, språkförståelse och kognitiva utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.