Sofia Bergström började jobba på centralintensiven på Akademiska sjukhuset för drygt ett år sen och har under nästan hela perioden jobbat med coronapatienter. Det var bara i augusti som avdelningen inte hade någon inlagd med covid. Det blev en kort andhämtning för att sen ta emot andra vågen. De har fått öka platserna igen och avdelningen har nu 12 platser – normalt har de åtta. Och i januari började personalen gå på krislägesavtalet.
– Jag jobbar från sju på morgonen till halv åtta på kvällen. Så länge det behövs så kommer jag orka, men det blir jobbigare och jobbigare. Det känns ju att vi har jobbat hårt länge, säger Sofia Bergström.
Fler än i våras
Antalet personer som vårdas på sjukhus för covid-19 har minskat den senaste veckan, både inom intensivvården och inom andra vårdavdelningar. Men det är fortfarande fler som totalt vårdas på sjukhus med corona än i våras. Skillnaden nu är att det inte är lika många som behöver intensivvård.
Trots minskningen av covid-patienter inom sjukvården är läget enligt Socialstyrelsen fortsatt mycket ansträngt, och av landets 21 regioner är 14 i förstärkningsläge och fem i stabsläge.
”Skjuter på jätteviktig vård”
På centralintensiven på Akademiska sjukhuset är det lugnare än i våras, men det är ändå nästan fullt. I nuläget har de två lediga platser och det är viktigt att det alltid finns någon ledig plats för att de snabbt ska kunna ta emot nya patienter.
– Det blir en press att hela tiden försöka ha en plan för att lägga in nästa patient och nästa patient. Även om vi just nu har sängar kvar så skjuter vi upp vård som är jätteviktig och marginalerna är jättesmå, säger Mikael Eriksson, överläkare Akademiska sjukhuset.
– Även om vi skriver in färre patienter just den här veckan så har vi inte heller skrivit ut så många. Läget är väldigt ansträngt.
I videon möter du intensivvårdssjuksköterskan Sofia Bergström som väcker en patient efter elva dygn i respirator.