• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Havsvatten kan bli dricksvatten i Östhammar

Uppdaterad
Publicerad

Östhammars bekymmer med vattenförsörjningen kan i framtiden komma att lösas med ett avsaltningsverk, där vatten tas från havet, renas och blir dricksvatten för Östhammarsborna.

Det som är självklart för de allra flesta är en bristvara i Östhammar, nämligen dricksvatten och vatten att hälla på buskar och träd.

Nu vill Gästrike Vatten, som ansvarar för vattenförsörjningen i Östhammar, utreda om man kan ta dricksvatten från kusten och med ett ett avsaltningsverk och på så sätt lösa delar av framtidens dricksvattenförsörjning.

– Vi måste hitta stora mängder vatten av bra kvalitet och då är havet den stora vattenreservoaren, säger Lena Blad, vd för Gästrike Vatten.

Känd men ovanlig teknik i Sverige

På Gotland pågår ett bygge av ett avsaltningsverk. Tekniken finns men är ovanlig i Sverige. Planerna har presenterats för Östhammars kommun.

– Vi ser att det finns stora möjligheter att möta den önskan om tillväxt som finns i Östhammar, säger Lena Blad.

Grundvattnet kartläggs

Grundvattnet kartläggs i Östhammar. Foto: SVT

Förra året var det låga grundvattennivåer på många håll i Uppland. Den tidiga värmen har gjort att nivåerna är under det normala även i år, enligt Sveriges geologiska undersökningar, SGU:s, mätningar.

Östhammar är ett prioriterat område när SGU i dagarna påbörjade en kartläggning av Sveriges grundvatten, på uppdrag av regeringen. Kartläggningen sker bland annat med markradar och syftar framför allt till att se var framtida bebyggelse kan placeras. 

– Kartläggningen kan styra byggnationer – om man till exempel ser att vattnet inte räcker till på den platsen, säger Magdalena Thorsbrink, stadsgeolog och projektledare på SGU.

Dåligt med grundvatten i Östhammar

I Östhammar är det ont om just åsar, som kan samla grundvatten.

– Landskapet är ganska flackt och vi har inga stora dalgångar. Det gör att tillrinningen blir begränsad, säger Magdalena Thorsbrink.

Att bygga ett avsaltningsverk i Östhammar kan dock ta tid.

När kan det stå ett avsaltningsverk på plats i Östhammar?

– Det är en hel del tillstånd och utredningsprocesser, men om ungefär fem till tio år hoppas vi, säger Lena Blad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.