Intresset för urban exploring växer. SVT:s reporter April Caarph har träffat ”Kajsa”, som vill vara anonym. Foto: SVT

Stort intresse för urban exploring: ”Vet att det är olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Fenomenet ”urban exploring” har blivit större de senaste åren och fler väljer att dokumentera sina besök till övergivna byggnader och miljöer, trots att det kan vara både riskabelt och olagligt. Men hur kommer det sig att vissa tenderar att ta fler risker än andra?

”Kajsa” är en ung kvinna som bor någonstans i Uppland. Hennes intresse för ”urban exploring” började för drygt tio år sedan och hon har besökt ett flertal övergivna platser sedan dess.

– Jag vet att det är olagligt att gå in på vissa områden. Jag har aldrig för avsikt att skada någon eller förstöra något, säger hon.

Varför gör du det?

– Det är väl spänningen någonstans. Man är nyfiken på själva äventyret.

Därför är vissa mer riskbenägna

Hur kommer det sig att vissa personer tenderar till att ta mer risker än andra? Klas Kullander, professor vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, menar att den del som står för vår riskbedömning i hjärnan utvecklas långsamt. Det innebär att unga personer har en större tendens till att ta risker än äldre.

– Riskbedömning är något som man måste träna på och som ung har man kanske inte hunnit göra detta. Man måste även lära sig vad som kan vara farligt och inte, säger Klas Kullander.

I klippet ovan får du höra ”Kajsa” och se mer om urban exploring.

Urban exploring:

Urban exploring, förkortas ofta till UE, är utforskandet av urbana miljöer, ofta platser som man normalt inte besöker. Det kan vara nedlagda industrier eller underjordiska system.

Det finns en del oskrivna regler inom UE, exempelvis om man behöver forcera en dörr eller ett lås ska det göras så omärkligt som möjligt, både av hänsyn till ägaren, byggnaden och till andra upptäckare.

Det är vanligt att man inte publicerar platser offentligt på grund av förstörelse och klotter.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.