Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du ungdomsjourens chef Hilde Wiberg om effekterna av det brottsförebyggande arbetet i Gottsunda. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

3 frågor om: Det brottsförebyggande arbetet i Gottsunda

Publicerad

Chefen för Uppsala ungdomsjour, Hilde Wiberg, är obotlig optimist när det gäller att komma till rätta med barn och unga som dras in i kriminalitet.

– Vi måste tro på att vi gör skillnad och skapar förändring, säger hon, och menar att allt handlar om samarbete mellan alla berörda parter i det offentliga och det privata.

Socialnämnden är den nämnd som får den största delen av kakan av det statliga bidraget till särskilt utsatta områden. I fjol blev det drygt tio av de totalt 15 miljonerna – pengar som bland annat möjliggjorde att fem socialarbetare kunde anställas.

– Jag tror att om vi inte hade fått de här resurserna hade vi inte kunnat ha det stabila förebyggande arbete vi har i dag där vi har en gemensam syn inom kommunen och polisen att det här är prioriterat.

Hon nämner en rad olika verksamheter som kommunen bedriver i området, bland annat en särskild satsning på pojkars psykiska hälsa där man har en kurator på ungdomsmottagningen som jobbar särskilt med det.

– Det finns en koppling mellan kriminalitet och psykisk hälsa, många mår dåligt.

I videon får du höra om effekterna av det arbete som görs i Gottsunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.