Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilken funktion Rebecca, Hujayeb och Mohammed tycker att ungdomsarenan fyller i Gottsunda. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Miljonsatsningar på barn och unga i Gottsunda

Uppdaterad
Publicerad

I fjol fick Uppsala kommun 15 miljoner från staten till arbetet med att få bort Gottsundas stämpel som särskilt utsatt område. En av de satsningar som görs i området är Ungdomsarenan som fångar upp barn efter skoldagens slut innan fritids öppnar.

På tisdagar och fredagar öppnar Ungdomsarenan sin verksamhet för barn i årskurs 6–9. I stället för att barnen inte har något att göra efter skolans slut, kan de komma till arenan och fika, spela spel, pyssla och umgås med vuxna från fritidsgården, ungdomsjouren och Gottsundakyrkan.

Fältsekreterare Rebecca Börjesson tvekar inte en sekund på frågan om vad som är viktigast i arbetet med att förhindra att barn och unga hamnar snett.

– För mig är det att skapa relationer, att lära känna dem. Jag fältar, både på dag- och kvällstid. Man går och hälsar på dem, pratar med dem, möter dem i skolan, på Ungdomsarenan och på fritidsgården.

15 miljoner från staten

Hon och kollegan Hujayeb Kamaly är två av fem socialarbetare som kunde anställas tack vare det statliga bidraget på 15 miljoner som kommunen fick i fjol. Staten skjuter till extra pengar till alla platser som finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden.

Socialarbetarnas uppdrag är bland annat att identifiera ungdomar i riskzon för droger och kriminalitet.

Kommunen har också sedan 2018 arbetat långsiktigt och avsatt 16,7 miljoner årligen i budgeten. Under de tre första åren handlade det om att vidta en rad åtgärder. Nu fortsätter man med olika mål att jobba mot och har en handlingsplan som sträcker sig till 2030.

I videon får du möta två av ungdomarna som gärna hänger på ungdomsarenan och höra hur socialarbetarna tycker att deras arbete ger resultat.

Så mycket pengar läggs på brottsförebyggande i Gottsunda

Sedan 2018 har kommunen årligen lagt närmare 17 miljoner på det brottsförebyggande arbetet i området.

Dessa insatser får under åren 2021-2023 extra finansiering från Socialstyrelsen som på uppdrag av regeringen betalar ut pengar till insatser i särskilt utsatta områden.

År 2022 fick kommunen 15 miljoner som fördelades på följande sätt:

  • arbetsmarknadsnämnden, 1 950 000 kronor  
  • socialnämnden, 10 552 000 kronor 
  • kulturnämnden, 800 000 kronor  
  • utbildningsnämnden, 1 200 000 kronor  
  • Uppsalahem AB, 500 000 kronor

Under senvintern presenteras en utvärdering av insatserna.

I år ligger det statliga bidraget på 8 miljoner.

Kommunens mål är att få bort Gottsunda från polisens lista över särskilt utsatta områden till år 2025.

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.