– Majoriteten av de fall där människor blivit smittade av TBE brukar ske i slutet av juli och en bit in på hösten, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska vid Region Uppsala.
Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att antalet fall av TBE, fästingburen hjärnhinneinflammation, är fortsatt högt i Sverige. 385 fall registrerades förra året, 391 fall år 2017, 238 fall år 2016 och 269 fall året innan det. Tillsammans med Södermanland tillhör Uppsala de län där flest antal fall har noterats de senaste åren. I Uppsala län registrerades 38 fall förra året, 47 fall år 2017, 43 fall år 2016 och 53 fall året innan det.
Smittan registreras där vård sökts
Om en person har blivit smittad i Skåne, och söker vård i Uppsala, så registreras fallet i Uppsala län.
– Det är så pass få fall varje år att det jämnar ut sig. Vid ett fall av TBE intervjuas alltid patienten så att vi får en så exakt bild som möjligt över var personen har smittats, säger Johan Hedlund.
Hur många fästingar bär på smittan?
– Jag har inget exakt svar på det. Vi vet att det finns områden där fler fästingar bär på TBE, men överlag är antalet som gör det ganska få.
Ska man vara orolig för att drabbas?
– Vi har omkring 370 000 invånare i länet. Förra året hade vi 38 fall av TBE. Det är väldigt få fall per invånare. Men man ska ha respekt för sjukdomen eftersom att den kan ge väldigt svåra problem, säger Johan Hedlund.
Hör Johan Hedlund berätta om varför TBE-fallen ökar under sensommaren – och varför han tror att antalet fall i länet kommer att vara högre i år jämfört med förra året, i klippet ovan.