Bild som visar en hand iklädd en blå gummihandske som håller en behandlingapparat som används på en patients ben. Till vänster ses en närbild av behandlingstekniken, och till höger en person i vit läkarrock.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hudläkare Tore Nilsen berätta hur illa det kan gå om en lasermaskin hamnar i händerna på en okunnig utövare. Foto: Johanna Sundbeck/Ricardo Garcia/SVT

Hudläkare kritiska mot luckor i lag om laser: ”Kan gömma cancer”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns luckor i lagstiftningen för laserbehandling i Sverige. Det anser hudläkare som varnar för livshotande skador när vem som helst i dag kan utföra estetiska behandlingar.

– Det kan leda till oupptäckt cancer, säger hudläkaren Tore Nilsen.

Marknaden för estetisk laser, som bland annat används vid tatueringsborttagning och hudföryngring, är i dag oreglerad. Vem som helst kan köpa en lasermaskin – det krävs varken utbildning eller certifiering, förklarar hudläkare Tore Nilsen.

– Detta trots att det är stor risk att skada patienter och även riskera att missa eller fördröja viktiga diagnoser såsom hudcancer, säger han.

SVT Uppsala har tidigare rapporterat om flertalet Uppsalabor som drabbats av brännskador och infektioner i samband med att de besökt en hudklinik i Uppsala.

– Det var sår och helt bränt, sade Maria tidigare till SVT.

Vill ändra lagstiftning: Krav på läkare

Tore Nilsen, som har arbetat med injektions- och laserbehandlingar sedan slutet av 80-talet, har reagerat på SVT:s rapportering om oseriösa laserkliniker och säger att de blivit allt fler.

Han förklarar att kunder som drabbats av liknande skador ofta söker sig till honom och sjukvården för att få hjälp. Tore Nilsen och hudläkare Brenda Silva har därför larmat om allvarliga konsekvenser i en hemställan till regeringen.

Privatpraktiserande dermatologers förening (PDF) och Svenska Sällskapet för dermatologi och venereologi (SSDV) har även skrivit under hemställan där man kräver en ny lagstiftning för att estetisk laser ska utföras på ett säkert sätt.

”I dagsläget kan vem som helst köpa en potent lasermaskin och börja behandla efter en kort utbildning eller helt utan utbildning”, skriver de i hemställan.

Ministern: ”Helt oacceptabelt”

Strålsäkerhetsmyndigheten har i dag särskilda bestämmelser gällande bland annat laserbehandling vid och på ögonområdet.

Det finns däremot inga krav på att skönhets- och laserkliniker behöver ha en läkare på plats eller i anslutning till kliniken.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ansvarar för frågan om strålsäkerhet och skriver i ett mejl till SVT att hon just nu arbetar med att ta fram förslag på ändrade straffbestämmelser i strålskyddslagen.

Det är helt oacceptabelt att människor kan få livshotande och permanenta skador till följd av att oseriösa aktörer utnyttjar de luckor som finns i lagstiftningen”, skriver hon i mejlet.

Så ser lagstiftningen ut i nordiska länder

Sveriges lagstiftning gällande behandling med estetisk laser skiljer sig från bland annat Norge och Danmarks lagstiftning.

Laserbehandling får endast utföras av legitimerade läkare och sjuksköterskor i Norge. I Danmark gäller detsamma – hudläkare får utföra den typen av behandling, men även delegera det till sjuksköterska på den egna kliniken.

I Sverige finns det i dag inga krav på medicinsk kompetens för att använda estetisk laser eller intensivt pulserande ljus, IPL.

Källa: Strålsäkerhetsmyndiheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.