Mattias Kristenson (S) uttrycker oro över att 100 elever i Uppsala tvingats lämna sina utbildningar via Yrkesakademin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt tråkigt att den här situationen har uppstått”, arbetsmarknadsutskottets Mattias Kristenson (S) säger att kommunen sträckt ut en hand till Arbetsförmedlingen, som de inte tagit. Foto: Elsa Sandin/SVT

Yrkesakademin stängde igen – här kan eleverna hamna istället

Uppdaterad
Publicerad

Hundra elever på Yrkesakademin i Uppsala fick abrupt avsluta sina studier. Nu kliver Uppsala kommun in och erbjuder eleverna hjälp – om Arbetsförmedlingen tillåter.

Drygt 1 000 elever påverkades runtom i Sverige när Yrkesakademin tvingades stänga flera utbildningar. Det efter att företaget begärt rekonstruktion efter att ha samlat på sig skulder på 824,5 miljoner kronor.

I Uppsala påverkades drygt 100 elever.

– Vi har ett antal utbildningar likt de som nu stängt ner på Yrkesakademin som vi kan erbjuda till eleverna, säger Mattias Kristenson (S), ordförande för arbetsmarknadsutskottet på Uppsala kommun.

Mattias Kristenson säger att kommunen försökt ha en dialog med Arbetsförmedlingen, men att de ännu inte fått något svar från dem.

”Fallit mellan stolarna”

Johan Mattsson på Arbetsförmedlingen i Uppsala upplever att samarbetet med kommunen är gott, men att det har varit en ”pressad situation” den senaste tiden.

Varför säger kommunen att ni inte svarat på deras erbjudande?

– Det är olyckliga omständigheter. Det kan ha fastnat hos andra kontakter vi haft, bland annat med rektorer, säger Johan Mattsson.

Hur går arbetet med att hitta nya lösningar för eleverna?

– Det har gått ganska bra, och vi har en stor välvilja hos andra län i region Mitt att hjälpa till.

I klippet: Arbetsmarknadsutskottets ordförande ser oroligt på situationen som uppstått efter stängningen av flera utbildningar via Yrkesakademin.

kommunens vuxenutbildningar (komvux)

Kommunal vuxenutbildning, komvux, är avgiftsfri utöver kostnader för kurslitteratur och annat studiematerial, som man kan söka studielån för.

Uppsala kommun erbjuder utbildningar bland annat inom fordon och transport, bygg och anläggning samt restaurang och livsmedel.

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.