Trots att barnkullarna blir allt större i Sverige, satsar majoriteten av storstadskommunerna på tillfälliga baracker istället för att bygga nya förskolor, visar SVT:s kartläggning.
Barnen på avdelningen Solen i Orreparkens förskola i Uppsala, håller till i en barack. Den har enklare konstruktion och kan få undantag för viktiga byggregler i Plan- och bygglagen, eftersom den bara har ett tillfälligt bygglov.
Jennifer Lundell är förskollärare där, och om hon fick drömma så skulle hon helst jobba i mer ändamålsenliga lokaler:
– Då är det att man skulle ha något gemensamt där alla kunde samlas på luciafirende, ett gemensamt område som alla kan gå till. Låga fönster finns ju inte heller här, så att man kan få in mycket ljus. Och så ljudet då.
Tunna väggar och dålig isolering
Just ljudet är ofta ett problem i de så vanliga förskolebarackerna. Många föräldrar klagar på tunna väggar och dålig isolering.
Arbetsmiljöverket har också i en rapport slagit ner på barackers bullernivåer.
Under vår förskolegranskning har vi fått vittnesmål om baracker som är trånga, kalla och dåligt isolerade, har undermålig ventilation och att gårdarna på vintern är mörka och isiga, och inte får nåt underhåll – eftersom de är tillfälliga.
Vanligt med baracker
SVT har granskat de femton största kommunerna. I tio av de är en tredjedel av de förskolor som tillkommit under tjugohundratalet baracker. I fem av de femton kommunerna har man satt upp fler baracker än vad man byggt fasta förskolor.
I Uppsala har man satt upp största andelen baracker i landet under tjugohundratalet, 74 procent.
– Vi har känt oss nödgade att faktiskt lösa problematiken med moduler. Det har väl blivit väldigt många nu när inflyttningen och födelsetalen har ökat så väldigt dramatiskt. Vi har ju bara fyra månader på oss att sätta upp en förskola, säger Cecilia Forss (M) kommunalråd i Uppsala och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Har haft tid på sig att bygga
Kommunalrådets förklaring är vanlig, kommunerna har ett lagkrav på sig att de måste erbjuda förskoleplats inom fyra månader.
Men SVT kan visa att i Uppsala har de faktiskt haft tid på sig att bygga, och det medger kommunalrådet.
Har ni inte haft tid under hela 2000-talet?
– Nej, det är ett dåligt genomförande, det finns ju flera förskolor som är planerade som inte är uppförda, och det är ett underbetyg till genomförandet.
Alltså förlåt, men du är ju högst politiskt ansvarig, om inte du säger att det ska göras, är inte du också ansvarig för att det sen också genomförs?
– Jo, det har jag, säger Cecilia Forss (M) kommunalråd i Uppsala.
”Borde inte vara så svårt”
Men föräldrarna på Orreparkens förskola i Uppsala, har svårt att förstå kommunen inte agerat tidigare:
– Det borde inte vara så svårt. När man bygger radhus som man har gjort här, så borde man förvänta sig att det är den sortens familjer som kommer att flytta in och förstå att det kommer att behövas fler platser, säger Julia Gomes.