JO riktar stark kritik mot Uppsala kommun för avbruten SVT-intervju

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen, JO, riktar stark kritik mot kommunstyrelsen och utbildningsnämnden i Uppsala efter att man avbrutit en pågående intervju som en av SVT Uppsalas journalister höll med en rektor på förskola.

– De som hände var uppåt väggarna fel, säger säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

Det var när SVT:s reporter Erik Leijonhufvud besökte en förskola i Uppsala för att intervjua en rektor om vabbande i september förra året som händelsen utspelades. Mitt under intervjun blev rektorn uppringd av en områdeschef – som på uppmaning av en kommunikatör vid kommunledningskontoret – ringde för att avbryta intervjun.

Samtidigt ringde kommunikatören upp SVT:s reporter och bad honom avsluta intervjun.

I klippet nedan kan du se händelsen:

Chefen litade på kommunikatören

JO:s bedömning är att kommunikatören och områdeschefen ”därigenom hindrat rektorn från att utnyttja sin grundlagsskyddade rätt att lämna uppgifter till medierna”.

Utredningen har enligt JO visat att kommunikatören dirigerade händelserna, och att områdeschefen litade på kommunikatörens kunskap och råd, men att detta inte kan ”ursäkta områdeschefens agerande” samt att områdeschefens agerande självklart inte är acceptabelt.

JO konstaterar att en chef inom kommunal verksamhet måste känna till grundläggande bestämmelser om yttrande- och meddelarfrihet, samt att kommunstyrelsen och utbildningsnämnden i det här fallet har det yttersta ansvaret för att de anställda har tillräcklig kunskap om detta.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) säger att kommunen förtjänar kritiken man nu får.

– Det där var helt uppåt väggarna fel. Så får det absolut inte gå till. Det hade inget som helst stöd i kommunens kommunikationspolicy och var helt enkelt ett grovt tjänstefel, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.