JO granskar kommunen efter stoppad SVT-intervju

Uppdaterad
Publicerad

Justiteombudsmannen (JO) har startat en utredning om händelsen där en av Uppsala kommuns kommunikatörer ringde upp en rektor och stoppade en pågående intervju med SVT Uppsala.

Det var i september förra året som SVT Uppsalas reporter Erik Leijonhufvud besökte en förskola för att prata om vabbande.  En intervju med rektorn avbröts då en kommunikatör ringde upp SVT, samtidigt som rektorns chef också fick ett telefonsamtal i samma ärende.

Utbildningsnämnden uppmanas nu av JO att göra en egen utredning om händelsen och därefter yttra sig till myndigheten. Bland annat efterfrågar JO en sammanfattning av vad som hände och hur nämnden ser på det – i förhållande till yttrande- och meddelarfriheten.

Utbildningsnämnden ska också redogöra för eventuella riktlinjer och rutiner som handlar om anställdas kontakter med media.

”Agerat i strid med uppdrag”

Till delar har utbildningsnämnden redan svarat JO, men nämnden har nu till den 4 april på sig att lämna ett komplett yttrande.

Kommunstyrelsen har tidigare yttrat sig till JO och då konstaterat att presskommunikatören, genom att ”aktivt ha försökt avbryta pågående intervju, har agerat felaktigt och i strid med både sitt uppdrag och Uppsala kommuns kommunikationspolicy. Agerandet går också stick i stäv mot den strävan att bidra till öppen och transparent samhällsinformation som ska råda i verksamheten.”

Se händelsen i klippet i toppen av artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.