Malin De Jounge är enhetschef på Konkurrensverket och arbetar mycket med regler och avgränsningar i lagen om offentlig upphandling, LOU. Lagen säger att alla myndigheter måste genomföra upphandlingar för uppdrag som gäller varor eller tjänster till ett värde av 535.000 kronor eller mer. Upphandlingarna ska ske för att skattebetalarna ska veta vad de får för sina pengar – och för att priset ska bli så lågt som möjligt.
– Alla leverantörer som är intresserade av ett kontrakt ska kunna vara med och tävla om de olika kontrakten. Det är en grundbult för att få så bra priser som möjligt, och för att uppmärksamma exempelvis nya innovativa lösningar som kan ha kommit fram.
Upphandlades inte
Men när Skandionkliniken – och skattebetalarna – tog över det konkursmässiga Hotell von Kraemer i Uppsala – så fortsatte man att använda sig av samma leverantörer – utan att någon av dem upphandlats eller konkurrensutsatts. Klinikchefen försvarar sig med man lyckats få en av leverantörerna att sänka sina priser och att läget var akut – trots att man informerades om konkurshotet redan i mars 2015.
Om man ska göra undantag från LOU på grund av ”synnerlig brådska” krävs både att varan eller tjänsten man vill köpa är absolut nödvändig för verksamheten, och att behovet uppkommit plötsligt.
– Det ska inte kunna vara förutsägbart. Myndigheten ska inte ha kunnat sett att det här är någonting som kommer hända. För då kan man ju planera och genomföra en upphandling. Så det ska vara plötsliga inträffade händelser, där man själv inte kunnat styra över det, säger Malin de Jounge.
– Om man gör bedömningen att det föreligger synnerlig brådska då kanske man tänka så under en period. Men sen måste man förbereda för att avtalen ska avslutas – och att man sedan genomför nya upphandlingar, säger hon.
Riskerar anmälas
Skandionkliniken säger att de ville undvika ett avbrott på hotellet för patienternas skull. Men i värsta fall riskerar nu kliniken att anmälas till domstol. Enligt Konkurrensverket kan andra företag som inte fått möjlighet att konkurrera om uppdrag anmäla det hela till domstol.
– Sedan finns också våra sanktionsmöjligheter från Konkurrensverket. Vi kan gå in och ansöka om en upphandlingsskadeavgift till exempel, säger Malin de Jounge.