Uppsala kommun vill inte kommenterar varken polisanmälningarna eller anställningsprocessen efter att tre chefer har blivit avstängda och polisanmälda. Foto: SVT

Kommunchefer i Uppsala polisanmälda och avstängda

Uppdaterad
Publicerad

Tre chefer inom Uppsala kommun har blivit avstängda från sina arbeten och är nu polisanmälda. En av personerna ska ha ett förflutet med flera brott, enligt Aftonbladet.
– Att vi polisanmäler och stänger av någon betyder att vi ser allvarligt på det inträffade, säger Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun.

Familjen till en av de avstängda är, enligt Aftonbladet som tagit del av polisutredningar, en del av det kriminella Gränbynätverket.

Statsåklagare Thomas Forsberg, som har utrett flera fall där medlemmar ur familjen varit inblandade, reagerad på att en av dem kunnat få en chefsposition inom kommunen.

– När jag fick informationen att han hade en hög chefsposition i Uppsala kommun blev jag förstås förvånad, säger han.

”Måste få gå vidare”

Chefen själv säger att de kriminella handlingarna ligger långt bak i tiden och att han har utvecklats som person. ”Någon gång måste man få gå vidare i sitt liv,” säger han och betonar att han har utbildat sig, gjort karriär och bidragit till samhället.

Enligt källor till tidningen har totalt tre personer, alla med chefsroller, blivit avstängda under september, och kommunen har valt att polisanmäla dem.

Kommunen vill inte kommentera

Trots att chefen hävdar att han distanserat sig från sin kriminella familj, visar Aftonbladets granskning att han vid flera tillfällen haft kontakt med dem även under sin tid som chef. Bland annat ska han ha gett alibi åt en kriminell släkting i samband med en våldsincident 2020, där domstolen inte ansåg att hans vittnesmål var trovärdigt.

Chefen påstår dock att han varit öppen om sin bakgrund mot arbetsgivaren och betonar att han inte har något med kriminalitet att göra längre.

– Vi har koll på vilka som arbetar inom Uppsala kommun. Det jag kan säga är att polisanmälan inte har med tidigare domar att göra utan det rör något nytt som har framkommit, säger Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun.

Kommunen vill vidare inte kommenterar varken polisanmälningarna eller anställningsprocessen.

– Huruvida anställningarna har varit lämpliga är något förvaltningen får utreda framåt, säger Anders Fridborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.