– Vid 70 grader dör bakterierna. Har man ätit köttet och mår bra finns det ingen anledning till oro. Känner man oro är man välkommen att kontakta oss och då gör vi en utredning, säger Maria Wegscheider, livsmedelsinspektör vid miljöförvaltningen på Uppsala kommun.
Vet ni att köttet upphettats till 70 grader?
– Det är restaurangens uppgifter. De ska kontrollera upphettningen så att det kommer upp i rätt temperatur, säger hon.
Uppätet och slut
Miljöförvaltningen har inte själva sett köttet och kan inte uttala sig om dess kvalitet. Uppsala kommun har varit i kontakt med restaurangen som uppgivit att köttet är uppätet och slut. Köttet serverades så sent som under onsdagens lunch.
– I värsta fall kan man få ont i magen, kräkningar, diarré och feber som orsakas av bakterier. Om man känner sig sjuk ska man alltid vända sig till sjukvården, säger Maria Wegscheider.
Miljöförvaltningen ser i nuläget ingen anledning att varna allmänheten eller stänga restaurangen.