En kvinna står framför ett fönster med grön bakgrund. Hon bär en ljus kavaj över en mörkblommig topp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer det sig att antagningspoängen är låga, men att många hoppar av lärarprogrammen? Hör Åsa af Geijerstam, prodekan och programansvarig på Uppsala universitet. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Därför hoppar studenterna av lärarprogrammet på Uppsala universitet

Publicerad

Alla behöriga som sökt till grundlärarprogrammen vid Uppsala universitet har kommit in denna termin. Men närmare hälften av studenterna hoppar av, enligt Uppsala universitet.

– Det är ju inte en lätt utbildning, säger Åsa af Geijerstam, programansvarig för lärarprogrammen vid Uppsala universitet.

Snittbetyget bland de som kommit in på grundlärarprogrammen vid Uppsala universitet har sjunkit med 1 meritpoäng de senaste tio åren. Och cirka 45 procent av de som börjar på programmen hoppar av.

– Det är ju inte en lätt utbildning. Bara för att det är lätt att komma in så är det inte lätt att komma ut på andra sidan, säger Åsa af Geijerstam, prodekan och programansvarig för lärarprogrammen på Uppsala universitet vid Uppsala universitet.

Allt färre vill bli lärare

Vore det inte bättre att ta in färre som klarar av utbildningen?

– Sedan ungefär 2015 har regeringen byggt ut lärarprogrammen över hela landet. För att få fler lärare i skolan så har man anvisat fler studieplatser men vi har inte fått fler sökande.

I klippet: Hör svaret på varför antagningspoängen sjunkit på lärarprogrammen.

Antagning till grundlärarprogrammen vid Uppsala universitet

Meritvärden är ett sätt att sammanställa poäng från tidigare utbildningsresultat. Det kan till exempel vara betyg från gymnasiet, resultat på högskoleprovet eller omdöme från folkhögskola. Det är meritvärden som avgör om man kommer in på en högskole- och universitetsutbildning.

Snittbetyget bland de som läser grundlärarprogrammen vid Uppsala universitet har sjunkit med 1 meritpoäng de senaste tio åren (1,56 sedan HT2014).

Medelmeritvärdet bland de antagna i urval 2 HT2015: 15,05 Medelmeritvärdet bland de antagna i urval 2 HT2024: 14,05

Källa: Uppsala universitet, studera.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt färre vill bli lärare

Mer i ämnet