Miljonsmäll för UL – när färre åker och betalar. Foto: Stefan Larsson/SVT

Lokaltrafiken blöder – miljonsmäll för UL varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Lokaltrafiken i Uppsala blöder och UL förlorar uppemot 1,5 miljoner kronor om dagen. Anledningen är att färre åker men även att färre betalar för sina resor.

I coronatider är det fler som jobbar hemma. Dessutom sker sedan en tid tillbaka påstigningen via bussarnas bakdörrar. Det innebär att det inte sker någon kontinuerlig biljettkontroll och att fler åker kollektivtrafik utan giltig biljett. Det här ger UL en miljonsmäll – varje dag. Något som UNT var först med att rapportera om.

– Vi vill ju behålla kollektivtrafiken för alla som behöver använda den, men då måste de också betala, säger Helena Klange, presschef för UL.

Coronaviruset i Uppsala

Kommer det att leda till fler biljettkontroller?

– Nej. Vi har ingen plan på att öka kontrollerna. Vi har ju de kontrollerna som vi alltid har ute i trafiken.

Nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten

Under onsdagen gick Folkhälsomyndigheten ut med riktlinjer till kollektivtrafikens operatörer om att minska trängseln.

– Vi har inte samma trängsel i Uppsala som i Stockholm. De flesta bussar är inte trånga eftersom det är färre som åker. Är det några bussar som vi måste förändra, så är det enklaste lösningen att begränsa antalet resenärer på bussen, säger Helena Klange.

”Viktigast att upprätthålla trafiken”

Från Region Uppsalas sida tycker man att det viktigaste är att trafiken fortsätter att vara i gång.

– Utvecklingen är naturlig eftersom resandet har gått ner. Det som är viktigt för oss är att man upprätthåller trafiken i så hög utsträckning som det är möjligt, för att vi ska slippa trängsel. Sen vill jag bara vädja till dem som använder trafiken att göra rätt för sig och betala, säger Johan Örjes (C), ordförande för trafik- och samhällsutvecklingsnämnden på Region Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet