Ett av de målsägandes hus – nedbrunnet till grunden. Foto: Ur polisens förundersökning

Man döms till fängelse för mordbrand i Enköping

Publicerad

I juli i somras trängde sig en knivbeväpnad man in i en villa i Enköping. I bostaden tände han eld på en soffa. Elden spred sig och hela villan brann ned till grunden. Nu har mannen dömts till fyra års fängelse.

På förmiddagen den 12 juli trängde en man i fyrtioårsåldern sig in i en villa i Enköping. Han hotade boende med kniv och tände därefter eld på en soffa i vardagsrummet. Branden spred sig och det slutade med att hela bostaden helt brann ned till grunden.

Tätt därpå gick mannen till ytterligare en villa i närområdet. Där hotade han två personer med kniv. En av personerna fick ett mindre skärsår i fingret. Mannen kunde senare gripas på plats av polis.

Uppges ha varit drogpåverkad

I förhör uppger mannen att han vid tillfället var påverkad av droger och hade vanföreställningar om att människorna han hotade med kniv ingick i en konspiration ämnad att skada honom.

Mannen erkänner brott men menar att han inte hade för uppsåt att skada personerna. Han säger att han är ångerfull och att han är glad att ingen skadades allvarligt.

Mannen dömdes under måndagen i Uppsala tingsrätt till fyra års fängelse för olaga hot och mordbrand samt att han ska betala skadestånd till målsägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.