Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Färre tåg att välja på – det blir det i vinter om inte ”Uppsalapendeln” ersätts. SJ kör i dag 18 regionaltåg varje dygn i vardera riktning. Foto: Jessica Gow / TT

Hälften av tågen försenade förra året – samtidigt lägger SJ ner Uppsalapendeln

Uppdaterad
Publicerad

2023 var hälften av alla tåg försenade på sträckan Uppsala-Stockholm, vilket SVT rapporterat om tidigare. Igår kom nästa smocka för pendlarna när SJ lägger ner sina tåg på sträckan.

– Det är jättedåligt, säger Maria som pendlar till Uppsala från Järfälla.

40 071 tåg avgick från Uppsala Central med destination Stockholm under 2023. Av dem var 49 procent i tid. I motsatt riktning var siffran 56 procent i tid. Med det fjolåret i bagaget nåddes pendlarna igår av beskedet att SJ lägger ner sin tågtrafik på sträckan mellan Stockholm och Uppsala.

– Det är inte roligt att behöva ge upp den här trafiken, men vi förlorar 50 miljoner kronor per år på den här sträckan, sade Jan Kyrk, affärschef på SJ, efter beskedet.

SVT var på plats i morgonrusningen under onsdagsmorgonen. Hör några resenärers tankar om fjolårets förseningar och SJ:s besked om nedläggning i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pendling i Uppsala län

Mer i ämnet