Det var i augusti 2015 som Region Uppsala skickade ut ett pressmeddelande om att det var klartecken för ett nytt produktionskök för patientmaten. Ett tillagningskök, en personalrestaurang, ett kunskapscentrum och ett konferenscenter. Kostnad: 286 miljoner kronor.
– God och näringsrik mat är en viktig del i omvårdnaden av patienterna. Genom att investera i ett eget kök får vi bättre möjlighet att själva bestämma över kvalitet och utveckling av måltiderna, sade Johan Edstav (MP), dåvarande ordförande i fastighets- och servicenämnden.
Pengarna räcker inte
Men redan då var det stor oenighet kring projektet och nu ligger ett förslag på bordet att lägga hela projektet i papperskorgen. Det på grund av att kostnaden för projektet har skjutit i höjden – det saknas pengar, och de pengarna som finns anser politikerna behövs till annat.
Hur stor prestigeförlust är det här för Region Uppsala?
– Det är framförallt en prestigeförlust för de partier som tvingat fram projektet utan stöd hos verksamhet eller andra partier, säger regionrådet Emilie Orring (M).
Enligt henne är det i dag bara miljöpartiet som vill driva igenom planen.
Produktionsköket och de övriga tillhörande delarna har av vissa politiker döpts om till ”matpalatset”. Budgeten har svällt från 300 miljoner kronor till över en halv miljard. Det politiska stödet vacklar.
Men allt smulas inte sönder. Regionfullmäktige föreslås att dra igång en ny förstudie för att bygga en personalmatsal, kafé och studieplatser.
– Inget parti har hittills motsatt sig att ett sådant arbete kommer igång, säger Emilie Orring (M).
Frågan om att skrota produktionsköket väntas komma upp på nästa möte i regionfullmäktige.