En kvinna sitter i en soffa, klädd i en rosa blus med knappar. Bakgrunden är neutralt färgad och det finns en del av en orange kudde synlig till höger. En grön växt skymtar i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En gång fick jag så kraftigt anfall att vi åkte in till akuten”, säger Mikaela Papadopoulou. Hör mer om hur hennes liv påverkas av migränproblemen. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Mikaela har levt med migrän i 18 år: ”Hela livet påverkas”

Publicerad

Huvudvärk, illamående och flimmer för ögonen. Efter 18 år med migrän har Mikaela Papadopoulou lärt sig hantera anfallen. Idag är hon sjukpensionär och har tvingats anpassa hela sitt liv efter sjukdomen.

– Det är bara att acceptera, säger Mikaela Papadopoulou.

Det första anfallet kom på högstadiet. Mikaela Papadopoulou var 14 år när hon drabbades av stark huvudvärk.

– Jag förstod först inte att det var migrän och de efterföljande åren blev det bara värre. De senaste åren har jag haft anfall två till tre gånger i veckan, säger Mikaela Papadopoulou.

För Mikaela Papadopoulou påverkar migränen hela hennes vardag. Arbete, aktiviteter och sociala relationer behöver anpassas så att det finns utrymme för eventuella migränanfall.

– Alla mina vänner och bekanta är medvetna om min sjukdom, så att det inte blir konstigt om jag tvingas ställa in. Sen är jag även sjukskriven och kan inte arbeta, bland annat på grund av mina migränproblem, säger Mikaela Papadopoulou.

Finns det något som dämpar anfallen?

– Jag har testat botox-behandling och det har hjälpt en del. Jag tar även läkemedel som ibland hjälper. Eftersom sjukdomen inte försvinner blir hela mitt liv anpassat, men det är bara att acceptera, säger Mikaela Papadopoulou.

I klippet: Följ med hem till Mikaela och hör henne berätta om ett av sina värsta migränanfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.