Påverkankampanjer från främmande makt talades det mycket om inför förra riksdagsvalet, stormen Alfrida gjorde det strömlöst på flera håll i länet i vintras och nu under våren har det rapporterats om flera skogsbränder.
Det gäller med andra ord att vara beredd.
På det värsta.
Därför startar i dag krisberedskapsveckan, med förhoppningen att beredskapen ska bli bättre för olika typer av krissituationer.
Mental och praktisk beredskap
– Det är viktigt att ha både en mental och praktiskt beredskap för händelser som ger allvarliga störningar i samhället, oavsett vad som orsakat det. Inte minst nu med vårens alla skogsbränder har vi påmints om hur snabbt vår vardag kan vändas upp och ner, säger Christina Andersson, ansvarig för kampanjen vid MSB, till myndighetens hemsida.
I år ligger extra fokus på att sprida kunskap bland unga och nu de som är 13-19 år. En speciell film kommer att visas i flera av länets kommuner och i Heby kommun ska skoleleverna själva få lära sig att använda innehållet i en krislåda.
– Ju bättre förståelse de har för vad som kan hända och kunskap om hur man bör agera, desto bättre kommer de att kunna hantera en svår påfrestning, säger Christina Andersson.
Hur är det med krisberedskapen generellt bland människor i samhället i dag?
- Vi ser i våra undersökningar att det är ganska få människor som förberett sig för ett läge där samhället inte fungerar som normalt. Till exempel vid ett långvarigt strömavbrott.
Vad kan vi bli bättre på?
– Framför allt är det att kunna tillgodose sitt behov av vatten, men också att man har extra mat hemma som tål rumstemperatur. Sen handlar det om att kunna ta till sig information via till exempel en batteriradio. Människor skulle behöva en bättre beredskap hemma för sina grundläggande behov.
Hur krismedveten är du själv?
– Ja, medveten är jag. Jag har koll på vad som kan påverka min vardag och hur jag kan förbereda mig för en kris.
Kan du ge några exempel?
– Hemma har jag en vevradio, en vattendunk, vatten på flaskor. Jag har en power bank till mobilen. Lite sådana prylar. Det har jag skaffat efterhand – det som kan vara bra att ha.
Här nedan har vi sammanfattat lite om vad olika kommuner i länet gör under krisberedskapsveckan. Mer information hittar du på respektive kommuns hemsida.
Krisberedskapsveckan kommun för kommun
Håbo
I Håbo kommun bjuds ungdomar mellan 13 och 19 år in för att se en katastroffilm. Efteråt håller krisberedsansvarig ett föredrag som tar upp frågan vad man som privatperson själv kan göra. En så kallad ”krislåda”, och vad som är bra att ha i den, kommer också att presenteras.
Tierp
På onsdag kväll arrangerar kommunen ihop med Försvarsutbildarna en kunskapskväll. Den ger deltagarna grundläggande information om hur man hanterar kriser. Det handlar om att hitta lösningar när till exempel mobiltelefoni, elektricitet eller internet slagits ut. Snöoväder som gör vägar otillgängliga, en kran utan vatten och begränsad tillgång på mat är andra kritiska lägen som diskuteras.
Knivsta
Vad skulle du göra om din vardag vänds upp och ner? Den frågan ställs på Knivsta kommuns hemsida. Förutom att lägga ut information på webben anordnar kommunen två aktiviteter: en filmvisning för unga mellan 13 och 19 år på fredagskvällen och en hemberedskapskväll i kommunhuset för alla över 16 år måndag 13 maj.
Östhammar
Den nya beredskapssamordnaren börjar på måndag.
Kommunen kommer att jobba med att förmedla krisberedskap i sociala medier och fylla på med kunskap på hemsidan. Man hoppas få till ett möte mellan frivilliga resursgruppen (FRG) och allmänheten i Östhammar någon gång under veckan.
Enköping
Kommunen planerade en utbildning om påverkankampanjer, men den har ställts in. Kommunen har förmedlat material från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap riktat mot ungdomar till kommunens skolor. Kommunen ska uppdatera tips och råd på sin hemsida.
Heby
Skolor besöker räddningstjänsten och kommunens FRG (Frivilliga resursgrupp). Man kommer att uppdatera om krisberedskap på kommunens hemsida.
Uppsala
En utställning finns hela veckan i kommuninformationen vid Stationsgatan. På eftermiddagen onsdag 8 maj finns avdelningen för säkerhet och beredskap och Civilförsvarsförbundet på plats vid Resecentrum för att svara på frågor. På kommunens hemsida finns en checklista på vad som är bra att ha hemma för att klara en kris.
Älvkarleby
Här har vi inte lyckats få kontakt med beredskapssamordnaren, eller kommunens kommunikationsansvarig.