Till vänster: ett dörrhandtag. Till höger: en kvinna står på ett torg i Enköping med glasögon ovanpå huvudet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man skäms över att man är så himla dum som går på det där”, hör Margit berätta om hur bedragarna lurade henne på pengar. Foto: TT/SVT

Ny bedrägerivåg mot äldre – polisen: ”Riktar sig ofta mot personer över 80 år”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har polisen i Uppsala sett en ökning av bedrägerier mot äldre. Bedragare ska ha kontaktat personer i Alsike, Tierp och Uppsala. En av de som blivit utsatt för bedrägeri är Margit Stenholm från Enköping.

– Ge aldrig ut några uppgifter, uppmanar Margit Stenholm.

Polisen varnar nu för bedragare som vänder sig till äldre i syfte att sno ägodelar som smycken, guld och bankkort. I ett av de senaste fallen polisen hanterat gick en bedragare in i en äldre persons hem och uppgav sig för att vara polis. Bedragarnas måltavlor är ofta äldre än 80 år, enligt polisen.

– Bedragarna gör bedömningen att personer i den här åldersgruppen är lättare att lura. Kanske kan det bero på att denna grupp inte har så stor omgivning i form av vänner och familj att rådfråga, säger Arne Nolén.

Blev lurad på 26 000

Margit Stenholm blev istället lurad av telefonbedragare. Hon blev av med 26 000 kronor efter att ha fyllt i ett formulär från en person som utgav sig för att arbeta för en mobiloperatör.

– Ge aldrig ut några uppgifter oavsett hur trovärdigt det än låter, uppmanar Margit Stenholm.

I klippet: Hör polisen Arne Nolén berätta om hur bedragarna går till väga för att luras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.