Flogsta vårdcentral är inte frisk. Foto: SVT

Nya flyttplaner för ”sjuk” vårdcentral

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen tillfällig flytt till Gottsunda för de 50-talet anställda vid Flogsta vårdcentral. I går fick personalen beskedet att evakueringen blir av först i september.

Personalen vid Flogsta vårdcentral har länge tvingats jobba i sjuka lokaler. En del av den över 2 500 kvadratmeter stora lokalytan är helt avstängd. Ett femtontal personer utreds för olika symptom, som tros hänga ihop med de fukt- och mögelproblem som det – trots åtgärder – inte har gått att få bukt med.

– Det har varit en del sjukskrivningar dels på grund av fysiska symptom, dels på grund av den psykosociala arbetsmiljön, säger Dan Hammarström som arbetar som distriktssjuksköterska vid Flogsta vårdcentral.

Han menar att situationen framkallat stress och att många undrar hur tillvaron i det sjuka huset får för effekter på sikt.

Sousan Elliin har jobbat många år som läkare på mottagningen, hon tycker att ledningen har tagit väl lätt på problemet.

Sousan Elliin, läkare Foto: SVT

– Jag tycker att det går väldigt långsamt, säger hon och tillägger att hon inte anser att ledningen tagit miljöproblemen på tillräckligt stort allvar.

Tord Jansson är planering- och försörjningschef för Region Uppsalas primärvård. Han understryker att problemet nu är prioriterat.

– Jag förstår att folk hade velat se en lösning i går, men jag kan försäkra alla om att vi tar problemet på stort allvar, säger han.

Just nu håller man på och ser över vilka lokaler som finns i Region Uppsalas bestånd. Det handlar om att hitta tillfälliga lokaler där personalen kan vara åtminstone ett år framåt. Kungsgärdet och

Tord Jansson är planering- och försörjningschef för Region Uppsalas primärvård Foto: SVT

Samariterhemmet är två alternativ som diskuterats, men ingenting är klart.

Målet är att evakueringen ska ske senast 30 september. Arbetsmiljöverket är inkopplat på ärendet och ska få information om de planer som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.