Anders Furu står vid sin bil med öppen dörr i Eriksberg i Uppsala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir en kostnadsfråga vem som kan ha bil”, säger Anders Furu. Hör mer om hur avgifterna påverkar Anders och varför kommunen valt att genomföra beslutet. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Nya parkeringsavgifter i Eriksberg: ”Trafiken har inte fungerat”

Uppdaterad
Publicerad

Den första oktober infördes nya parkeringsavgifter i Eriksberg. Detta efter ett beslut av Uppsala kommun, men flera boende som SVT pratat med är kritiska.

– Känns som att kommunen inte vill att vi ska ha bil, säger Anders Furu.

Totalt rör det sig som tio gator i Eriksberg som får parkeringsavgift. Kostnaden är fem kronor i timmen mellan klockan 8 och 24 måndag till lördag. Enligt Uppsala kommun handlar det om att öka tillgängligheten till lediga parkeringar i Eriksberg.

– Genom att införa avgifterna hoppas vi att färre väljer att långtidsparkera, och att det leder till fler lediga platser. Bristen på parkeringar i Eriksberg är ett problem, och leder till ökad trafik eftersom bilister åker runt för att leta, säger Rafael Waters, ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden i Uppsala kommun.

Från noll kronor till 1 600 kronor

En av de boende i stadsdelen som påverkas är Anders Furu. Han har bott i Eriksberg i två år och har fram tills nu använt sig av gratisparkeringarna.

– Om jag skulle fortsätta stå kvar här kommer det kosta mig 1 600 kronor i månaden. Det är ett hårt slag, med tanke på att utgifterna i övrigt ökat med inflationen och hyreshöjningarna, säger Anders Furu.

Hur mycket hänsyn har kommunen tagit till hushållens ekonomi?

– Vi vill såklart inte belasta människors ekonomi, men kommunens ansvar är att hålla ordning på gator och trafik. I Eriksberg har det varit rörigt och därför behövde vi fatta det här beslutet, säger Rafael Waters.

I klippet: Följ med till Eriksberg och se hur Anders valt att hantera de nya parkeringsreglerna.

NYA PARKERINGSREGLER I ERIKSBERG

  • Den första oktober 2024 införde Uppsala kommun parkeringsavgifter på tio gator i Eriksberg.
  • Beslutet gäller följande gator: Granitvägen, Gnejsvägen, Västertorg, Glimmervägen, Fältspatsvägen Stigbergsvägen, Stigbergsplan, Marmorvägen, Täljstensvägen Lindsbergsgatan och Norbyvägen (parkeringen vid stadsskogen).
  • Kostnaden är fem kronor timmen mellan klockan 8 och 24, måndag till lördag.
  • Betalningen sker via betaltjänsterna Parkster eller Easypark. Betalautomater finns inte i området.

Källa: Uppsala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.