Arkeologerna är ganska säkra på att det är en offerplats som har använts från vendeltid ända fram till medeltid, då fynden har hittas i våtmark. Det är ingen vanlig gravplats. De vet ännu inte vilket kön skelettet har som precis har hittats. När SVT Nyheter Uppsala befinner sig på platsen hittar arkeologerna också en käke och sex tänder.
– Platsen är oförtjänt okänd, säger Andreas Hennius, en av arkeologerna på plats i Stavby, till SVT Nyheter Uppsala.
Spektakulära fynd
Det är på platsen Bokaren i Stavby nordost om Uppsala, som arkeologerna har gjort de spektakulära fynden. Det var 1939 som en bonde först hittade två kranier här då han grävde ett dike. En mindre arkeologisk undersökning gjordes två år senare, 1941. Då hittades sex hästhuvuden och en träplattform.
De två kranierna från 1939 tillhörde en kvinna och en man som båda bragts om livet. Kvinnan har ett tydligt huggmärke i pannan. Hon daterars till vendeltiden (600-700 e Kr). Skallen från mannen visar spår på att han har blivit halshuggen. Han är daterad till slutet av vikingatiden/medeltiden.
Ett grisben från medeltiden och spår av lin har också hittats. Enligt arkeologerna tyder fynden på att platsen använts till att offra människor, djur och växter till gudarna.
Vill knyta i hop säcken
Utgrävningarna 1941 avslutades aldrig ordentligt och det är också därför nu, 2015, en ny har påbörjats. Utgrävningarna görs av arekologerna Susanna Eklund från stiftelsen SAU (Societas Archaeologica Upsaliensis), Andreas Hennius, Uppsala universitet och Christina Fredengren, Stockholms universitet. En utgrävning som de själva har sökt forskningspengar för. Projektet är finansierat av Vitterhetsakademin, SAU och Vetenskapsrådet.
Nu hoppas de tre arkeologerna på mer pengar för att kunna fortsätta med utgrävningarna eftersom de tror att det kan finnas många fler fynd på platsen.