Här bodde ärkebiskopen i Gamla Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Nu har arkeologer för första gången hittat vad man tror är ärkebiskopsgården vid Gamla Uppsala. Sensationellt, säger arkeologerna om den byggnad som grävts fram de senaste två veckorna i närheten av kyrkan.

Precis utanför kyrkogårdsmuren har arkeologerna hittat rester av medeltiden strax under gräset. En av byggnaderna kan vara en jackpot. Det är en bastant byggnad med kraftiga stenmurar och en murad källare, nästan två meter djup, gjord för att lagra dyrbara varor. Byggnadssättet, jordlagrens ålder och några märkvärdiga fynd av dyrbara föremål, som glas från Venedig, får arkeologerna att tro att det är resterna av den första ärkebiskopsgården som hittats.

– Om det är det så är det en sensation. Det är någonting man har pratat om länge, men vi har aldrig hittat de fysiska lämningarna av den. Om vi nu kan säga att det är här den finns är det ju sensationellt, säger Joakim Källberg, doktorand i arkeologi på plats vid utgrävningarna.

Utgrävningar Gamla Uppsala

Få liknande fynd från tidig medeltid

– Om det är en ärkebiskopsgård, vilket allting pekar på, så är det väldigt ovanligt. I Lund, till exempel, har man inte grävt ut ärkebiskopsgården trots att man grävt ut väldigt mycket, den ligger dold under gatorna. Här är en gård som är övergiven och som aldrig byggts om och utvecklats. Det här är någonting som nedmonteras efter ett tag, säger arkeologen John Ljungkvist som är projektledare för utgrävningarna och som grävt i området sedan 90-talet.

Kort tid med ärkebiskopsgård

Det här är första gången man gräver ut medeltida lämningar i Gamla Uppsala. Tidigare har man fokuserat på äldre perioder.

– Medeltiden är jätteintressant. Det är då Gamla Uppsala går från att vara det stora centrat i början av medeltiden till att bli allt mindre betydelsefullt.

Gamla Uppsala är den första plats i Skandinaven som haft monumental byggnadsmiljö. Alldeles intill utgrävningen av biskopsgården ligger en stor praktbyggnad från vendeltid (600-800-tal) som grävdes ut 2011. Den tros ha varit en festsal som bränts ner under ceremoniella former. Platsen har senare tagits över av den kristna kyrkan och läget för ärkebiskopsgården har varit storslaget i en historiskt mycket laddad miljö.

Avslöjat murar

Utgrävningarna har avslöjat murar som förband kyrkans långhus med ärkebiskopsgården och ytterligare en stor byggnad i vinkel. Tillsammans bildade de en kringbyggd gård vid kyrkan. Under cirka 100 år (1160-1270) fungerade kyrkan som domkyrka, innan den nya byggdes på den nuvarande platsen inne i moderna Uppsala. Då övergavs ärkebiskopsgården och det gick utför med Gamla Uppsala.

– En hel del av de centrala funktionerna i Gamla Uppsala upphör, men det slutar aldrig att vara en betydelsefull plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utgrävningar Gamla Uppsala

Mer i ämnet