Fyndet gjordes av en student vid utgrävningar nära den stora hallbyggnad från järnålderna som legat på en kulle bredvid dagens kyrka i Gamla Uppsala. Guldfynd är sällsynta och arkeologerna beskriver upphetsningen.
– Det gick en våg när det spred sig vad man hade hittat och alla sprang bort för att titta, säger Pär Frölund som är arkeolog på Upplandsmuseet.
”Det finaste jag varit med om”
Fyndet visade sig vara ett unikt hängsmycke, ca 1, 5 cm långt, i guld med infattade granater. I kungshögarna intill har man också hittat guldsmycken men de har varit förstörda av eld. Det här smycket är speciellt eftersom det är helt och av hög kvalité.
– Det har inte hittats något liknande på 100 år i Uppland. Det är det finaste jag har varit med om och jag har ändå varit arkeolog i trettio år, säger Pär Frölund.
Glittrade i ljuset
Smycket tros ha burits som en statussymbol av en kvinna av hög aristokratisk börd med avsikt att imponera. De röda granaterna ar infattade på en botten av räfflat bladguld för att öka reflektionerna.
– När ljus faller på det här lyser det med en speciell lyster så det är ett riktigt bling-bling-fynd.
Arkeologerna tror att hängsmycket inte har tappats utan har lagts i marken kanske som något slags offer.
– Om man hade tappat det hade man kunnat hitta det. Det låg inte särskilt långt ner eller dolt.
Kvinnosmycke
Det är litet kvinnosmycke och väldigt ovanligt eftersom nästan alla fynd som görs är manliga.
– När man hittar ett sånt här föremål är det en jättestor grej. Det fyller i en ny typ av föremål som vi inte har tidigare. Förr har det bara varit vapengrejer. Att hitta de kvinnorelaterade grejerna är kul för de är så väldigt få, säger John Ljungkvist som varit projektledare för utgrävningen.
Kan vara ett kors
Hängsmycket är från sent 500-tal eller tidigt 600-tal. Klöverformen kan vara en variant av ett kristet kors. Det är i så fall ett tidigt fynd av en kristen symbol i Sverige.
– Möjligen, möjligen har det här föremålet en viss kristen prägel. Det är väldigt tidigt men det finns andra fynd av föremål som följt merd personer från andra länder som är kristna på den här tiden, säger Pär Frölund.
Liknande smycken har hittats tidigare i England. Hänget har inte tillverkats i Sverige utan är troligen importerat därifrån eller något annat land i Nordsjöområdet. Det tros ha kommit hit med kvinnan som bar det. Arkeologerna tror inte att det var ett smycke som gick att köpa utan har givits som gåva av någon som ägt en guldverkstad.
Flera spännande fynd
Utgrävningen vid Gamla Uppsala har pågått i två månader och är nu avslutad. Den var ett samarbete mellan Uppsala universitet, Upplandsmuseet och Gamla Uppsala museum. Fyndet gjordes i början av juni strax utanför kyrkogårdsmuren när man grävde fram det som tros vara ärkebiskopens hus. Arkeologerna har hemlighållit det av rädsla för plundring medan utgrävningen ännu pågick.
– En annan riktigt häftig grej är att bara tio meter från smycket har vi en metallverkstad där vi har hittat smyckesdelar, bland annat av guld, säger John Ljungkvist.