I Gamla Uppsala finns inte många bevarade sevärdheter kvar förutom kungshögarna. Mobilen eller surfplattan kanske kan ändra på det med hjälp av en app som använder GPS-positionering. Det här är bara en provversion, men arkeologen John Ljungkvist visar hur skärmen kan ge en bättre känsla för hur platsen såg ut på järnåldern.
– Jag tror att det är jätteviktigt. I dag går de flesta och titar på högarna men bara 50 meter därifrån finns de här lämningarna där vi är nu, och de är ganska anonyma för gemene man. Men om de kommer hit och går och använder appen så ser de att det är fantastiska hus och gårdar som en gång fanns här, säger John Ljungkvist som är docent i arkeologi på Uppsala universitet och drivande i utvecklingen av appen.
Pengarbrist stoppar utveckling
Tillsammans med spelutvecklare vill arkeologerna nu göra en app som ska visa hur området såg ut under olika perioder. Men först krävs mer pengar. Ännu finns bara en pilotversion av appen som inte går att ladda ner men förhoppningen är att besökarna ska kunna ladda ner appen på plats eller låna en skärm.
Återskapar hus
Med digital teknik kan husen komma att återuppstå. Genom att använda GPS-positionering i mobilen eller surfplattan ska besökarna kunna föra skärmen runt och på så sätt förflytta sig i den digitala miljön. Man kan till och med gå in i husen som återskapats som arkeologerna tror att de såg ut.
– Som guide kan jag inte ge besökarna en upplevelse av hur stort huset är, eller hur det har sett ut inuti, vilket jag kan göra med appen, säger John Ljungkvist.
Ny sevärdighet
Just nu håller arkeologerna på att gräva fram en ny sevärdhet som kan komma att dyka upp i appen. Här låg kanske den första ärkebiskopsgården under tidig medeltid, en stor byggnad av sten och trä med murad källare.
– Vi kan hela tiden komplettera den här appen och bygga på helheten, säger John Ljungkvist.