Forskare vid Uppsala universitet om diabetes typ ett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en väldigt allvarlig ökning bland barn”, säger Joey Lau Börjesson om den nya rapporten. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Ökning av diabetes typ 1 bland barn: ”Okända orsaker”

Publicerad

Allt fler barn drabbas av diabetes typ 1 i Sverige. Mellan åren 2018 och 2022 ökade diagnosen bland barn under fem år med 62 procent. En ny rapport visar nu att livshotande situationer uppstår för nästan var tredje barn.

– Sjukdomen beror på insulinbrist, men idag vet fortfarande inte exakt vad som orsakar denna, säger Joey Lau Börjesson, forskare i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet.

Omkring 1 000 barn i Sverige drabbas av typ 1 diabetes varje år. Det är en livslång sjukdom som kräver avancerad vård hela dygnet. Forskningen arbetar med att förstå orsakerna och hitta ett botemedel, men än så länge går det inte att tillfriskna.

– Det är en kombination av ärftlighet och okända miljöfaktorer. Min forskargrupp framställer insulinproducerande celler från stamceller. En framtida behandling kan bli att transplantera dessa till personer med typ 1 diabetes, men vi är inte där ännu, säger Joey Lau Börjesson.

Allvarliga konsekvenser

En ny rapport från Barndiabetesfonden har undersökt hur de allra minsta barnen påverkas vid insjuknandet. Rapporten visar att nästan vart tredje barn fått intensivvård vid insjuknandet. Den visar också hur familjens vardag fylls av stress, oro och ständig planering.

– Det är en väldigt allvarlig ökning. Sjukdomen pågår livet ut och påverkar alla delar av vardagen, säger Joey Lau Börjesson.

Hur kan föräldrar arbeta förebyggande med sina barn? Se svaret i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.