Rättsmedicinalverket ansåg att Bålstapappan var allvarligt störd när han begick mordet på sin nioåriga dotter, men att han inte längre lider av någon allvarlig psykisk störning. Därför kan 47-åringen inte dömas till vård.
Men Uppsala tingsrätt är inte nöjd med Rättsmedicinalverkets utlåtande. Nu begär tingsrätten att Socialstyrelsens rättsliga råd prövar den rättspsykiatriska utredningen.
Inga minnesbilder från mordet
Den 47-åriga Bålstapappan berättade under rättegången att han uppfattade det som att det var gud som sa åt honom att döda sin nioåriga dotter men att han inte hade några direkta minnesbilder från själva mordet.
Under rättegången fattades det beslut om att mannen skulle genomgå en så kallad stor rättspsykiatrisk utredning, framför allt för att utreda om mannen är allvarligt psykiskt störd, eller om han var det när mordet begicks.
Psykisk störning vid mordtillfället
Enligt den rättspsykiatriska utredningen av Bålstapappan så led han av en allvarlig psykisk störning när han dödade sin nioåriga dotter.
Däremot anser Rättsmedicinalverket inte att han lider av någon allvarlig psykisk störning nu, och att han därför inte kan dömas till rättspsykiatrisk vård. Ett utlåtande som Uppsala tingsrätt nu vill pröva, därför har man begärt att Socialstyrelsens rättsliga råd ska pröva Rättsmedicinalverkets utredning.
Ovanlig förfrågan
Socialstyrelsens rättsliga råd består av landets ledande experter inom till exempel rättsmedicin och psykiatri.
Det är väldigt ovanligt att det rättsliga rådet får förfrågan att överpröva Rättsmedicinalverkets utredningar. Det har gjorts i samband med utlåtanden om bland andra Sture Bergwall och Anna Lindhs mördare, Mijailo Mijailovic.
Förtegen domare
Magnus Norström är domare i målet mot Bålstapappan. Han är dock förtegen om varför man har begärt att Rättsmedicinalverkets utredning ska prövas igen.
– Vi känner ett behov av att utlåtandet prövas av ännu en instans. Varför har jag svårt att kommentera eftersom det är ett pågående ärende, säger Magnus Norström till SVT Nyheter Uppsala.
Rättsmedicinalverket kom ju fram till att han inte längre lider av en allvarlig störning, och att han därför i händelse av en fällande dom inte kan dömas till vård. Är det det ni vill ha ytterligare utrett?
– Påföljdsfrågan är naturligtvis en del i det här, men det är viktigt för hela målet att få det utrett om han led av och/eller lider av en allvarlig psykisk störning, säger Magnus Norström.
Stannar i häktet
Nu inväntar man det rättsliga rådets prövning av rättspsykutredningen. Därefter kommer målet att fortsätta i tingsrätten, och under tiden kommer 47-åringen att stanna kvar i häktet.