Projektledaren från spårvägen i Uppsala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då gräver vi upp halva gatan” – hör projektledaren om arbetet med spårvägen som inleds i september. Ett femårsprojekt som planeras vara färdigt 2029 och kosta cirka sex miljarder kronor. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Platserna i Uppsala som påverkas mest av spårvägen

Uppdaterad
Publicerad

En väg som rivs upp, en bro på 850 meter och en förändrad park vid Centralstationen. I höst börjar arbetet med spårvägen i Uppsala. SVT har träffat projektledaren som visar upp de tre platserna som kommer att påverkas mest.

– Det blir en del trafikpåverkan, säger Camilla Hanke Sönnerqvist, projektledare.

Under september tas det första spadtaget för ett av Uppsalas största byggprojekt: den kommande spårvägen. Först ut är Dag Hammarskjölds väg som kommer att rivas upp.

– Vi kommer att flytta ledningarna under marken så att spårvägen blir fri från ledningar, säger Camilla Hanke Sönnerqvist.

I klippet: Här är de tre platserna i Uppsala som kommer att påverkas mest.

ARBETET MED SPÅRVÄGEN – I PUNKTFORM

• Arbetet på Dag Hammarskjölds väg kommer att pågå ungefär ett år med start september 2024.

• Parallellt kommer även arbetet på Hugo Alfvéns väg inledas och väg 255 kommer att sänkas.

• Under arbetets gång kommer trafiken att påverkas på de berörda sträckorna. Ingen väg stängs av helt, men körfälten och framkomligheten kommer att begränsas.

• Därefter väntar två andra stora moment: byggandet av en 850 meter lång bro vid Ultuna och sluthållplatsen vid Centralstationen. Exakt när detta börjar är ännu inte klart.

• Sammanlagt beräknas spårvägen kosta cirka sex miljarder kronor och ska vara färdig 2029.

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.