• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tris befarar att många unga som pluggar hemma blir isolerade då de inte har den vanliga kontakten med de trygga vuxna som finns i skolmiljön. Foto: SVT

Positiva corona-effekten: Färre anmälningar om bortförda barn

Uppdaterad
Publicerad

Efter varje sommarlov brukar skolorna slår larm om skolbänkar som gapar tomma då barn och unga förs utomlands och förhindras att resa tillbaka till Sverige. Men i år är larmen betydligt färre än vanligt.

– Det är bara ett fåtal barn som inte kommit tillbaka, det är flera barn från två olika familjer som vi jobbar med just nu och försöker ta reda på vad som hänt, säger Katja Friberg, chef för avdelningen Barn och unga inom socialtjänsten.

Hon tror att coronapandemin påverkat läget.

– Coronan har ju bidragit till att det varit svårare att ta sig utomlands i sommar. Men det är fortfarande tidigt på terminen, vi får en bättre bild längre fram.

Kan finnas ett mörkertal

Samtidigt kan coronapandemin skapa ett mörkertal – många som rest iväg kan få problem att komma hem igen och då får föräldrarna något att ”skylla på”.

– De kanske hör av sig till skolan och säger att de inte kan komma tillbaka, när de egentligen inte vill det, säger Katja Friberg.

Organisationen Tris, Tjejers rätt i samhället, som arbetar mot hedersvåld påpekar att det inte är säkert att resandet verkligen har minskat.

– För många av de familjer där hedersförtryck utövas är just hedern det viktigaste – då är det inte säkert att man bryr sig om några reserekommendationer. Det är fortfarande tidigt på terminen och många ungdomar som pluggar hemma blir väldigt isolerade, vi ser det som en risk att inte kunna gå till skolan och träffa trygga vuxna, säger Sara Lehman, ansvarig för Tris akuta verksamhet.

Lagändring

I Uppsala saknades efter förra årets sommarlov ett tiotal barn och unga.

– Skolorna ska ju göra en orosanmälan. Då öppnar socialtjänsten en utredning och försöker få kontakt med de familjer det gäller. Men kommer de inte tillbaka finns det inte så mycket mer vi kan göra, säger Katja Friberg.

Sedan den 1 juli kan landets socialnämnder fatta beslut om ett utreseförbud om det finns risk för att ett barn kommer att föras utomlands för att giftas bort eller könsstympas. I Uppsala uppmärksammades nyligen ett fall med en 17-årig flicka som överklagades. Till sist vann Uppsalas socialnämnd i kammarrätten och flickan förhindrades att resa.

Samtal om hedersvåld ökar mer än någonsin:

Hit kan du vända dig om du är utsatt:

• Till skolpersonal, socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

• TRIS, tjejers rätt i samhället (0774-40 66 00)

• Uppsala kvinnojour (018-10 10 49)

• Kvinnofridslinjen (020-50 50 50)

• Terrafem (020-52 10 10)

• GAPF, Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime (08-711 60 32)

• Unizon (unizon.se)

• Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (roks.se)

• Tjejjourer (tjejjouren.se)

Källa: hedersförtryck.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.